Papež František a rouška

Na seriózní a doložené tvrzení je zatím příliš brzy, ale vypadá to, že s odmítáním roušek a s laxním přístupem k pravidlům proti šíření koronaviru pozitivně korelují konzervativní politické a náboženské postoje. (Vícekrát jsme v tomto smyslu psali i v Náboženském infoservisu o konzervativních evangelikálech v Koreji a v USA nebo o přísně ortodoxních muslimech z hnutí Tablíghí Džamaat). Mezi odpůrce roušek se zařadil – z tohoto hlediska možná trochu překvapivě – i papež František.

Kritiků papeže kvůli tomu, co pokládají za nezodpovědné chování během pandemie, stále přibývá. Papež je v nošení roušky nedůsledný a někdy ji nemá ani ve vnitřních prostorách Vatikánu, dokonce se někdy bez roušky účastní hromadných akcí a nedodržuje ani zásadu odstupu od ostatních lidí. Navíc jeho současné fotografie ho obvykle zpodobňují bez roušky, a tak věřícím zpochybňují důležitost opatření proti epidemii. „Snažíme se ho přesvědčit,“ řekl na virtuální tiskové konferenci toto úterý Augusto Zampini, pomocný sekretář Dikasteria pro službu integrálnímu lidskému rozvoji a zároveň jeden z koordinátorů vatikánské komise pro covid-19. „Zítra začne nosit roušku,“ ujišťoval. Zampini také zmínil, že papež při řadě příležitostí zásady boje proti epidemii dodržoval. Připomněl, že papežovi je 83 let a byla mu operativně odstraněna část plíce, takže se nachází v ohrožené skupině obyvatel.

Papežovu neochotu nosit roušku snad lze pochopit. Mnohokrát vyjádřil zklamání, že nemůže být v užším kontaktu s těmi, kdo za ním přicházejí, a také se za zachování odstupu od nich omlouval. Je také pravda, že Vatikán vytváří velmi kontrolované a izolované prostředí, jehož se epidemie v jarních měsících vůbec nedotkla, byť Itálii zasáhla velmi silně. Nyní je ale situace jiná. Ve Vatikánu je 27 lidí pozitivně testovaných na covid-19 a už druhý z těchto případů se vyskytl v Domě svaté Marty, kde papež v současnosti bydlí. Pozitivně testováno bylo také 11 příslušníků švýcarské gardy. Podle zpráv z Vatikánu žádné místní nakažení dosud nevedlo ke smrti a 15 lidí dříve pozitivně testovaných už nemoc nemá.

Tlak na papeže, aby dodržoval zásady, které sám propaguje, vzrůstá. Již minulý týden ho k tomu otevřeným dopisem (zde) vyzval jezuitský kněz a novinář Thomas Reese. A postoj novinářů, jimž Augusto Zampini musel papežovo jednání vysvětlovat, je také docela zřejmý.

Podle článku v Religion News Service zde. Odtud také pochází náhledová fotografie a fotografie švýcarské gardy v ochranných rouškách.

Související články k tématu pandemie:

Konzervativní evangelikálové v Koreji neoceňují opatření proti pandemii.

Evangelikálové podepisují prohlášení na podporu vědeckých poznatků o covid-19.

Pandemie posílila protiislámské nálady v Indii.

Související články k tématu papeže Františka:

Papežovo přelomové vyjádření k homosexuálnímu partnerství.

Nezapomínej, že jsi jen člověk.

Pápež František je medzi americkými katolíkmi stále obľúbený, no na pravej strane politického spektra rastú znaky nespokojnosti.

Pro-life aktivisté: „Papež kapituloval před kulturou smrti“.

Německá premiéra filmu o papeži Františkovi.

Papež zpochybňuje pravost zjevení v Medžugorje.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments