Německá premiéra filmu o papeži Františkovi

Ve čtvrtek 14. června měl německou premiéru dokumentární film Papež František – muž, jehož slovo platí (Německo, Francie, Itálie, Švýcarsko, Vatikán, 96 minut, 2018). V amerických kinech je přitom tento film německého režiséra Wima Wenderse již od 13. května a trailer k němu byl zveřejněn k pátému výročí začátku Františkova pontifikátu 13. března 2018.

Režisér Wim Wenders (*1945) je známý díky několika slavným hraným i dokumentárním filmům. Ocenění získal hlavně za filmy Stav věcí (1982), Paříž, Texas (1984) a za poetický film Nebe nad Berlínem (1987) s výrazným náboženským poselstvím. Kvůli postavám andělů v tomto filmu vyšla recenze na něj i v religionistickém časopisu Dingir 16 (3), 2013, s tématem „Angelologie“. Je k dispozici zde. Wenders se narodil do katolické rodiny, ale konvertoval k protestantismu.

Právě jeho vyzval Mons. Dario Edoardo Viganò, prefekt papežského Sekretariátu pro komunikaci (v úřadu v letech 2015–2018), k natočení filmu s papežem Františkem a dal mu k dispozici vatikánský filmový archiv. Vatikánské zpravodajství (zde) i nezávislí recenzenti zdůrazňují, že film není o papeži, ale že byl vytvořen s ním. Papež v něm s pohledem do kamery promlouvá k divákovi (jedna z recenzí proto hovoří o „soukromé audienci pro publikum“, viz zde) a zamýšlí se nad tématy, která považuje za klíčová. Hovoří o společenské spravedlnosti, ekologické odpovědnosti, migraci, výzvách konzumního způsobu života apod. Vedle tohoto filmového materiálu, který pochází ze čtyř dlouhých rozhovorů, které papež s Wendersem vedl, jsou obsahem filmu záznamy papežových promluv a aktivit na jeho cestách po celém světě. Třetí součást filmu pak tvoří scény ze života Františka z Assisi (asi 1182–1226), jejž Wenders bezpochyby vidí jako předobraz současného papeže.

„Je to čirý kýč“, myslí si Kirsten Rießelmannová, autorka výše zmíněné recenze. „Přesto,“ píše dále, „by neměl být ukvapeně odsouzen.“ I jiní recenzenti (např. zde) se shodují, že Wenders si nezachoval od papeže žádný odstup a nepoložil mu žádnou nepříjemnou otázku. Zároveň připouštějí, že něco takového Wenders jistě neměl v úmyslu. Šlo mu o to, aby byly představeny myšlenky pozoruhodného muže v čele největší církve. Ostatně, všechny přísné soudy poněkud otupuje fakt, že se jedná o první film v historii, na němž papež spolupracoval.

České články o filmu viz zde a zde.

Náhledový obrázek pochází z traileru k filmu (je ke shlédnutí zde).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments