AllatRa je v Rusku nežádoucí

V nedávné době jsme zde v Náboženském infoservisu referovali o dramatickém vývoji hnutí AllatRa. Situace se od té doby opět výrazně posunula, a autor tohoto článku tak považuje za nutné o těchto aktuálních událostech informovat.

V předchozím článku jsme se mimo jiné zmínili i o situaci společenství v Rusku. Zde, konkrétně v Čeljabinské oblasti, byla podle zpráv z hnutí AllatRa odsouzena jeho stoupenkyně k pokutě 25 tisíc rublů za vykonání nelegální misie. Několik dnů po této události vydala generální prokuratura Ruska vyhlášení, že činnost hnutí AllatRa je na území tohoto státu považována za nežádoucí.[1] Jak jsme psali na několika místech (např. zde, zde a zde), Ruská federace omezuje náboženskou svobodu, přičemž tvrdě vystupuje především proti novým náboženským hnutím. Situace v Čeljabinské oblasti posloužila jako precedens, na jehož základě vydala generální prokuratura zmíněnou vyhlášku. Vyhláška označuje informace, které zveřejňuje hnutí AllatRa, za „diskreditační vůči Ozbrojeným silám Ruské federace“. Hnutí AllatRa, lépe řečeno jeho příslušníky, ruský stát tedy považuje za ohrožení oficiální podpory své válečné agrese vůči Ukrajině.

Připomeňme ovšem, že společenství AllatRa nikde neoznačuje Rusko za viníka války, protože z jejich pohledu je za všechny válečné konflikty odpovědný jiný viník, takzvaná „radikální extrémistická sekta“. Společenství takto označuje předpokládanou tajnou světovou vládu, Archónty,[2] kteří mají být potomky Apexiánců, tedy zlé civilizace, jež vládla tomuto světu před více než 25 tisíci lety.[3] Ti mají být skutečnými viníky nejen všech válek, ale také současného postoje ruského státu směrem k hnutí.[4] Rusko, potažmo Čeljabinská oblast,[5] tak jsou kritice ze strany hnutí ušetřeny.[6] Naopak, ostré kritice ze strany hnutí AllatRa jsou vystaveni všichni, kdo této „žido-křesťanské radikální extrémistické sektě“ údajně slouží. Podle hnutí AllatRa se má tato „sekta“ bát ztráty kontroly nad světem. V pojetí hnutí všichni, kdo AllatRu podrobují kritickému přezkumu a označí jí za náboženské společenství, sledují vlastní prospěch a v důsledku prospěch „spotřebitelského formátu“ společnosti, který tato „sekta“ nastolila.

Pro kontext je důležité dodat, že na mnoha místech je mezi řádky naznačeno, že Archónté, tedy ona „radikální extremistická sekta“, jsou vlastně židovští duchovní.[7] Hnutí ovšem přitvrzuje nejen v antisemitské rétorice, stejně tak se silně obrací vůči jiným menšinám, například homosexuálům. V dostupných video materiálech publikovaných nedávno Tvořivou společností (projektem hnutí AllatRa), jsou křesťanští apoštolové Petr a Pavel (kteří byli rodem Židé) explicitně označováni za „buzeranty“.[8] Homosexualita podle nauky Tvořivé společnosti pochází od antikrista, tedy od svatého Pavla, historického představitele této „radikální extrémistické sekty“. Ti, co o této „pravdě“ mlčí, jsou v hnutí AllatRa označováni za „suki“.[9]

Postoj Ruské federace ke společenství AllatRa je smutnou realitou obecného přístupu této země vůči náboženským menšinám. Hnutí je v zemi, kde má zřejmě největší členské zastoupení, výrazně ohroženo na svém budoucím aktivním působení. Pronásledování AllatRy ze strany ruského státu na základě rozpoznání jejího náboženského fundamentu je dle názoru autora tohoto článku nutné jednoznačně odsoudit. Zároveň je však zapotřebí poznamenat, že ačkoliv se hnutí z logických důvodů nyní přesvědčivěji brání proti podezření z vědomých proruských postojů,[10] tak přístup společenství k problematice je stejný jako například při začátku války na Ukrajině. To znamená, že nikdy není kritizován ruský stát ani prezident Putin, Nomo (více o něm zde), zatímco jiné politiky v jiných zemích hnutí AllatRa podrobuje ostré kritice.[11] Kritice za pronásledování společenství je v hnutí vystavena především takzvaná „radikální extrémistická sekta“, tedy Archónté, čili židovští kněží.

Náhledová grafika z videa hnutí AllatRa zde.

Poznámky:

[1] Vyhlášku lze nalézt zde.

[2] Také nazýváni jako „architekti“.

[3] Tuto informaci například potvrdila bývalá významná členka hnutí Eva Hronová zde.

[4] Opět se můžeme vrátit k rozhovoru s vůdcem hnutí Igorem Michajlovičem Danilovem, který o tomto tématu několikrát mluví. Rozhovor můžeme nalézt zde.

[5] Čeljabinská oblast je dle nauky hnutí jedním ze sídel tak zvané „Země měst“, která je nedaleko brány do bájné země Šambaly. In: NOVYCH, Anastasija. AllatRa. Přeložil Hana DUFFKOVÁ. Praha: Ibis, 2014. Str. 411.

[6] Tyto informace nalezneme zde.

[7] A to nejen v posvátných knihách společenství. Podobné narativy na svých profilech na sociálních sítích prezentuje celá řada členů společenství. Některé mají i desetitisíce shlédnutí. Jedno z nich je k nalezení zde. Další vysvětlení tohoto antisemitského pojetí bylo uvedeno v tak zvaném kaleidoskopu faktů.

[8] Tato označení naleznete zde.

[9] Výraz je hanlivým označením pro prostitutky.

[10] Na tomto místě je nutné poznamenat, že ukrajinská média (například zde) naopak stále identifikují hnutí AllaRa jako prostředek k vedení ruské hybridní války.

[11] Více se o této problematice lze dočíst v rozhovoru s bývalou významnou členkou hnutí Evou Hronovu zde.

Psali jsme v Dingiru:

Jakub Ludvík, Úspěch i neúspěch hnutí Allatra: Mileniální hnutí hledá nové členy i v české společnosti, Dingir 25 (2), s. 38–40. Více zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Vaca
Jiří Vaca
23. 12. 2023 14:01

AllatRa je jednoznačně protiruská sekta. Je naprosto v pořádku, že jí zakázali.
To, že autor tohoto článku tento zákaz odsuzuje, je vlastně potvrzením správnosti jejich postoje.

Josef Šédl
16. 8. 2023 15:39

Bohužel je v jejich prohlášeních ostrý přechod v radikálnější formy nenávisti. Opravdu ma v ČR působit náboženské společenství, které veřejně vyznává dle informací v článku antisemitismus a homofobii? Chceme v ČR podporovat náboženskou nenávist?!

Jakub Jahl
Jakub Jahl
16. 8. 2023 12:21

Tento článek dobře pojmenoval nebezpečné a extremistické aspekty Allat-Ra. Díky

Lukáš Moudrý
Lukáš Moudrý
Reply to  Jakub Jahl
28. 8. 2023 15:21

Ano tento článek je napsán tak, aby dobře pojmenoval nebezpečné a extremistické aspekty hnutí AllatRa, ale bohužel v sobě neobsahuje pravdu!!! Je to směs chybných názorů a dogmat, ni víc. Otázka je, zda se jedná o úmyslnou snahu o vytvoření negativního názoru na hnutí a projekt Tvořivá společnost u veřejnosti, nebo čistě jen o projev neodbornosti plynoucí z neomezeného Ega autora.