Když srdce převládne nad rozumem: Love Has Won

Love Has Won: Příběh kultu (USA, 2023, orig. Love Has Won: The Cult of Mother God), režie Hannah Olson, 2h 15 min.

V listopadu minulého roku uveřejnila streamovací služba HBO Max dokumentární cyklus s názvem „Love Has Won: Příběh kultu“. Dokument ve třech pětačtyřicetiminutových dílech velmi detailně popisuje postupné vznikání a následné dění v dnes již neexistujícím americkém novém náboženském hnutí Love Has Won, dříve používajícím také názvy „Galactic Federation of Light“, „The Church Ministry of All Creation“ nebo „5D Full Disclosure“. Toto nové náboženské hnutí je v porovnání s jinými uskupeními kolem charismatických lídrů, která vznikla v posledních několika desetiletích, v mnoha ohledech specifické. Za nejvýraznější rozdíly lze považovat tři faktory: 1) ženskou zakladatelskou a vůdčí osobnost, 2) zcela otevřené a hojné užívání alkoholu a rekreačních drog (marihuany, lysohlávek, extáze), a především 3) zaznamenávání takřka veškeré činnost hnutí prostřednictvím videí a živých vysílání na internetu (převážně na YouTube a v menší míře pak na sociálních sítích skrze osobní účty jednotlivých členů). Zejména poslední uvedený faktor umožnil tvůrcům dokumentu podat skutečně autentické svědectví o tomto hnutí v míře, která byla doposud přístupná s velkými obtížemi.

Zakladatelkou hnutí byla Amy Carlsonová (1975–2021), později známá jako „Mother-God“, „Momma G“ a mezi svými nejbližšími následovateli jednoduše „Mom“. Amy Carlesonová se narodila v texaském Dallasu, kde pak vyrůstala se svou matkou a sestrou a žila vcelku obyčejný život mladé, úspěšné studentky. Dle výpovědi matky byla vždy dost ambiciózní, vystupovala v klubech jako zpěvačka a byla ráda středem pozornosti. Již v rané dospělosti se zajímala o různá alternativně-spirituální témata, ale k velkému průlomu u ní došlo poté, co kolem roku 2005 poprvé vyzkoušela extázi. Ve změněném stavu vědomí Amy údajně rozpoznala báječný svět takzvané páté dimenze (5D), který se skrývá za „oponou“ smyslově čitelné reality (neboli „3D světa“), a její život se takřka ze dne na den nadobro proměnil. Opustila zaměstnání i svoji rodinu a většinu svého času začala trávit na internetových spirituálních fórech, kde nacházela obdobně smýšlející lidi. Zanedlouho okolo sebe utvořila malou skupinu následovatelů, z níž se po několika nepříliš úspěšných pokusech s krkolomnými názvy utvořilo v roce 2014 hnutí Love Has Won.

Amy sama sebe považovala za inkarnaci mateřské Bohyně. Skrze různé formy channelingu (mimosmyslového získávání informací, např. jasnozřením) o sobě v raných dobách existence hnutí zjistila řadu věcí, mimo jiné o svých minulých inkarnacích, mezi které měly patřit např. Kleopatra, Johanka z Arku, Helena P. Blavatská či Marilyn Monroe, ale i Ježíš nebo havajská bohyně Pelé. Také byla údajně v časté komunikaci se svým tzv. „éterickým supertýmem“ neboli The Galactics, a sice týmem duchovních vyslanců tvořeným převážně již zesnulými celebritami západního světa. Nejbližší spojení Amy měla mít s duchem Robina Williamse. Členům nejužšího okruhu svých následovníků, jejichž počet se ustálil na osmi (celá komunita čítala jen kolem 20 členů), dala duchovní jména jako Archangel Michael, Hope nebo Faith. Nejdůležitější z nich byl Father God, který se stal jejím duchovním partnerem ve fyzickém těle, její druhou polovičkou v doslovném smyslu. Pozoruhodné je, že tímto partnerem bylo v průběhu let postupně za sebou několik mužů. Amy po celou dobu tušila, že ten pravý a poslední teprve přijde. Stalo se tak roce 2018 a s jeho příchodem se zásadně proměnila atmosféra i směřování celého hnutí.

Dokument diváka přirozeně upoutá dramaturgickou skladbou a vzestupnou gradací dramatičnosti děje. Ve druhém a třetím dílu jsou postupně odkryty temnější stránky hnutí Love Has Won, minulosti Amy Carlsonové a také napínavé okolnosti ohledně jejího úmrtí na počátku roku 2021. Nesmírnou výhodou pro tvůrce dokumentu bylo množství dostupného pracovního materiálu. Většinu dokumentu tvoří autentické záběry z Amyina života a činnosti hnutí, jehož členové v době největšího rozmachu publikovali videa na internet každý den. Záběry jsou doplněné četnými výpověďmi členů z úzkého jádra hnutí Love Has Won, rodinnými příslušníky zakladatelky i jejích stoupenců a dalšími zdrojovými materiály jako jsou fotografie nebo množství výtvarných a textových materiálů zaznamenávajících události ze života Amy Carlsonové v roli Matky Bohyně. Z religionistického hlediska se jedná o poněkud přepjatý, ale dosti cenný přehled plejády motivů mainstreamové podoby současné alternativní spirituality. Tento „učebnicový příklad“ v sobě pojímá světlé i stinné stránky teologie New Age, ekonomiky neoliberalismu nebo užívání alternativních léčiv a metod alternativní medicíny a terapie. Osud Amy Carlsonové byl přinejmenším pohnutý, přesto lze závěrem konstatovat, že v životech jejích následovníků láska skutečně zvítězila. Po rozpadu hnutí se většině bývalých členů podařilo narovnat rozvrácené vztahy s příbuznými a vnést do svých životů nový řád.

Náhledová fotografie z archivovaných oficiálních stránek hnutí.

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 2/2023: Co přišlo po hnutí nového věku?

Dingir 3/2019: Nenáboženská spiritualita

Související příspěvky:

 

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Jahl
Jakub Jahl
26. 2. 2024 14:55

Díky moc za tuto recenzi.