Náboženský infoservis na cestách: Healing festival

Od 9. do 13. srpna 2023 se konal v areálu Rájenka u Pohořelic (asi 20 minut od Zlína) již 6. ročník Healing festivalu zaměřený na „budování Těla, Duše a Mysli“ (slovy organizátorů), na alternativní spiritualitu (slovy religionistů ) nebo na „ezo“ (slovy lidovými). Tento festival, který navštívilo během pěti dní jeho konání odhadem 3 tisíce lidí, se řadí jednoznačně mezi největší svého druhu v Česku, ne-li dokonce v širším regionu střední Evropy.

Hlavní přednáškový sál kapacitně nestačil.

To, že se nejedná o festival malinký, ale naopak zavedený, sebevědomý a v jistém smyslu velkolepý, svědčí jak nabitý program s mezinárodní účastí a velkorysé provedení, tak naprosto profesionální prezentace na sociálních sítích (viz zde nebo zde). Areál festivalu se rozkládal na dvou stranách říčky Buravy a svým účastníkům zajišťoval od rána do hluboké noci program na pěti velkých stagích, mnoha menších stanovištích a doprovodných programech. V nabídce nechyběly ani možnost koupě nadstandardních soukromých rituálů nebo program pro děti.

Relaxzona hlavního areálu.

Nabídka programu byla opravdu pestrá: od introspektivní meditace přes zpěv manter k nočnímu extatic dance; od workshopů o šamanském cestování, přes ty o channelingu a vnitřním dítěti až k tabákovým a kakaovým ceremoniím; od přednášek o psychedelikách, přes přednášky o vztazích a sexualitě až k biohackingu; od jógy přes práci s dechem a hlasem až k párové akrobacii.

Zakladatelé Magdalena Dvořáková a Martin Čech.

Vizuál festivalu byl také do detailu promyšlen: celý areál byl laděn do bílé, které vkusně doplňovala barva zlata a dřeva a v noci se rozzářil doslova tisíci světly, která vykouzlila intimní, útulný i velkolepý efekt. Kategorizováno řečí instagramových stylů byl celý festival někde mezi styly boho (bohemian), indie (independent) a glam (glamorous). Tento dojem lehce kazilo všudypřítomné bahno, které se vlivem nepřízně počasí z kraje festivalu neodmyslitelně propsalo do jeho letošní tváře.

Bijay Anand vyučuje kundalíni jógu.

Z neformálních rozhovorů s mnohými účastníky vyplynulo, že si tento festival, který byl bez kapky alkoholu a veganský,  opravdu užívají, protože konečně potkávají svou krevní skupinu. I když zazněly i lehce kritické hlasy, kterým přišel tento stále se rozrůstající festival na jejich osobní vkus už příliš velký. To, jestli tedy potenciál Healing festivalu stojí na svém začátku nebo vrcholu, ukážou až následující roky. Právě pro (i přes?) jeho masovost rozhodně stojí za religionistickou pozornost.

Všechny fotografie: autorka.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Co přišlo po hnutí Nového věku?Dingir 26 (2), 2023.

téma: New Age, Dingir 6 (2), 2003, celý text zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments