Přírodní spiritualita ve virtuálním světě

Přírodní spiritualita, tedy prolínání alternativní spirituality a environmentalismu, se v době před pandemií covid projevovala především ve fyzických místech, jako jsou ekokomunity, centra osobního rozvoje na venkově a festivaly (Evolution, Allfest, Festival soběstačnosti apod.). Od roku 2020 se z důvodu nemožnosti potkávat se tváří tvář přesouvají setkání do virtuálního prostoru. Mezi hlavní online mítinky patří zejména dva týdenní kongresy Summit Strážců Země a Kongres přírodní spirituality.

Summit Strážců Země organizovala v únoru 2023 Younity ČR a Slovensko, jež je součástí evropské online platformy pro osobní a duchovní rozvoj, a online komunity, ke které patří přes 1,4 milionu lidí v 50 zemích světa. Tento summit navazuje na předchozí akce jako Flow Summit, Heal Summit nebo kurzy Joea Dispenzy. V Česku sleduje Younity online konference 30 až 40 tisíc lidí. Hlavní postavu letošního únorového setkání představoval Alberto Villoldo, medicínský antropolog vystudovaný v USA a bádající v Jižní Americe, kde se stal šamanem. Na summitu dále vystupovaly světové hvězdy propojující vědu a spiritualitu jako Bruce Lipton, Rüdiger Dahlke či Gregg Braden vedle šamanů jako např. Sandra Ingermanová, Ray Crist nebo Antaurko Patsakamaq. Na začátku každého dne Summitu Villoldo nebo jeho partnerka, šamanka Marcela Lobos, prováděli ochranný rituál s ohněm, při němž byly vzývány čtyři dávné archetypy, totemová zvířata spjatá se světovými stranami. Villoldo následně rámoval spirituální orientaci v kontextu globálních krizí, klimatické i pandemické. Lidstvo vykresloval jako parazity na Zemi, kteří zabíjejí vlastní Matku a zraňují svou ženskou stránku. To je třeba napravit: najít své poslání, jak sloužit planetě, a tvořit mír a krásu na Zemi. Villoldo  vyzýval k tomu, abychom v sobě probudili šamana a stali se ochránci Země.

Kongres přírodní spirituality organizuje od roku 2020 český pár Veronika a Lukáš Velehradských, kteří vedou projekt Spojeni s přírodou. Jejich facebooková skupina Přírodní spiritualita čítá 6 400 členů. Manželé se zaměřují především na novopohanství, konkrétně druidství, do svého „spirituálního portfolia“ si však přidali i další aktivity jako jógu, ženské kruhy, permakulturu, šamanismus či energetické léčení. Své zaměření rámují slovy „seberozvoj v souladu s přírodou a za podpory přírody“. Letošní kongres se zaměřoval na téma kola roku, které symbolizuje střídání ročních období a proměny přírody, ale především osm pohanských svátků (slunovraty, rovnodennosti a rituály mezi nimi, jako je Beltaine nebo Samhain). Kolo roku bylo dvaceti přednášejícími uváděno jako inspirace přírodou pro život člověka. Například v Lesní mysli je les pojímán jako prostředí, kde lze uvolnit stres a získat zdravotní benefity, nebo v přednášce o stravování v souladu s kolem roku zaznělo, že je dobré využívat to, co nám příroda v daném období nabízí a čerpat z ní energii pro vlastní zdraví.

Ve většině příspěvků byla příroda chápána jako kontext pro seberozvoj člověka, o ochraně přírody v duchu výše zmíněného zahraničního Summitu nebyla řeč. Z toho se vymykal jeden příspěvek od irské permakulturní designérky zahrad Mary Reynoldsové, která upozorňovala na klimatický žal a environmentální problémy. V její přednášce zaznělo, že přírodu jsme znásilnili, řadu druhů vyhubili, a že žalostný stav Země odráží to, jak se chováme ke své ženskosti. Pro navrácení biodiverzity navrhuje, abychom se stali opatrovníky Země, kteří obnovují divočinu a podporují regenerativní zemědělství.

Náhledová fotografie: Summit Strážců Země.

Psali jsme v Dingiru:

Marta Kolářová, Eko-spiritualita: Prolínání environmentalismu a alternativní spirituality, Dingir 26 (2), 2023.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments