Náboženství na cestách: Kostel sv. Mikuláše a kaple sv. Anny u Kašperských Hor

Necelé dva kilometry od centra Kašperských Hor se nachází kostel sv. Mikuláše a v jeho těsné blízkosti hřbitovní kaple sv. Anny.

Kostel je mimořádně zachovalou raně gotickou stavbou (postaven byl již před rokem 1330), byť později upravovanou v 17. a 18. století. Významné jsou i gotické nástěnné malby, jimiž je údajně pokryta většina stěn. Některé fresky jsou sice viditelné, ale většina zůstává zamalována bílou barvou, a je to tak pro ně zřejmě lepší: chrám je totiž poměrně vlhký a při odkrytí by se na vzduchu relativně rychle zničily. Nepřehlédnutelný je také malovaný dřevěný strop, dílo místního malíře a purkmistra Viktorina Antonína Groffa z roku 1700. Do malby nebylo dodnes zasahováno, přesto je podivuhodně zachovalá.

Tak trochu „ve stínu“ kostela zůstává drobnější stavba kaple sv. Anny. Doba jejího vzniku není známa, ale jde možná o nejstarší poutní místo na Šumavě. Z její původní podoby ovšem mnoho nezbylo, v době baroka totiž byla výrazně upravena a poté vyzdobena iluzivními rokokovými malbami. Zajímavý je řezaný barokní oltář, který je zde umístěn. V jeho dolní části se totiž nachází vyobrazení očistce – ne právě častá součást oltářních skulptur. Mezi plameny a plazícími se hady se dříve nacházely sošky trpících duší, ty však byly v době relativně nedávné ukradeny neznámým nenechavcem.

Zatímco by se dalo s jistou nadsázkou říct, že pro místní dřevěné duše má příběh celkem šťastný konec (zloděj je z očistce vysvobodil), budoucnost celé kaple je nejistá. Má totiž narušenou statiku a v její čelní stěně se objevují zřetelné praskliny. Místní farníci se prý modlí, aby kaple zůstala zachována. Potřebný zázrak někdy může mít i podobu mimořádné dotace určené na opravu. Snad přijde včas.

Fotografie kostela a kaple pořídla Kateřina Coufalová dne 26. 8. 2022 v Kašperských Horách.

Náboženství na cestách 2022:

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments