Boží Jan na Netflixu: další dílek do mozaiky sexuálního zneužívání

Boží Jan: Zločiny duchovního léčitele (Brazílie, 2021, orig. João de Deus – Cura e Crime), režie Mauricio Dias, 3h 25 min. 

V posledních letech je značné množství pozornosti věnováno problematice sexuálního obtěžování a zneužívání (nejen) v náboženských společenstvích, a tak se na světlo světa dostávají stále nová svědectví a příběhy. Mnohé z nich jsme již v Náboženském infoservisu zachytili (viz související příspěvky), tématu jsme věnovali také jedno vydání časopisu Dingir. Dalším střípkem do mozaiky je i vcelku nedávné obvinění a odsouzení významného brazilského léčitele známého jako Boží Jan (João de Deus, vlastním jménem João Teixeira de Faria, nar. 1942). U nás se mu nedostalo větší mediální pozornosti,[1] avšak zejména v oblasti celého amerického kontinentu (ale i mimo něj) se jedná o osobu velmi známou a navštěvovanou také známými a vlivnými osobnostmi, jakými jsou například americká moderátorka a herečka Oprah Winfreyová, modelka Naomi Campbellová, americký exprezident Bill Clinton či fotbalista Ronaldo.

Čtyřdílný dokument „Boží Jan: Zločiny duchovního léčitele“ je dostupný v databázi služby Netflix. Vyšel už v roce 2021, jen tři roky po zahájení trestního stíhání Božího Jana za zločiny sexuálního zneužívání žen z řad jeho klientek, spolupracovnic, a dokonce vlastní dcery. První obvinění vzneslo a své zážitky veřejně popsalo dvanáct žen, k nimž se postupně přidaly přibližně tři stovky (údaj z roku 2021) dalších obětí, některá média tvrdí, že obětí může být až kolem šesti set. Od soudu odešel v roce 2019 s trestem odnětí svobody na 68 let, který si kvůli vysokému věku (nyní je mu 81 let) a zdravotnímu riziku zejména v souvislosti s koronavirovou pandemií odpykává v domácím vězení.

Jiná (zatím však neprokázaná) obvinění hovoří o dalších možných zločinech: nelegálních adopcích a prodeji dětí do zahraničí, následných vraždách jejich matek a dalších nepohodlných osob, obchodech se zbraněmi, držení nelegálních a neregistrovaných zbraní, vydírání, zastrašování apod. Z dokumentu však jednoznačně vyplývá, že De Faria během svého působení nashromáždil závratný majetek a ve městě Abadiânia v Brazílii vybudoval nejen léčitelské centrum, jež navštěvovaly až tisíce lidí denně, ale i své osobě podřízenou síť návazných služeb (ubytovacích zařízení, obchodů apod.), které mu rovněž generovaly zisky, byly přímo závislé na jeho schválení a jejichž provozovatelé museli, pokud chtěli ve městě působit, plnit jeho přání. Jeho moc je v dokumentu vykreslena jako v podstatě neomezená, připomínající impérium Ala Caponea.

Kvalita produkce a zpracování seriálu je vysoká. Kombinace autentických záznamů, rozhovorů s pacienty a odborníky vytváří poutavý a emotivní zážitek. Hudba a kamera jsou vkusně použity k posílení atmosféry příběhu. Vzdor tomu, že se jedná o případ, dalo by se říci, vskutku skandální, působí dokumentární série o mnoho vyváženěji, než tomu bývá u Netflixu zvykem. Tvůrci se snaží podat objektivní pohled na oba aspekty příběhu, umožňují divákům samotným rozhodnout, jaké názory a postoje zaujmou. Dávají přiměřeně stejně prostoru jak podporovatelům, tak i kritikům, i když zejména ve druhé půli série kritika zjevně převažuje a s jeho podporovateli divák spíše soucítí. Emoce jsou samozřejmě na obou stranách silné, ale kromě nich se divákovi dostává také mnohých cenných vysvětlení a porozumění nejen oběma stranám, ale celkovému stavu věcí v Brazílii a jedinečným okolnostem případu. 

První polovina seriálu se soustředí na fascinující svět Božího Jana jako léčitele a jeho vztah s tisícovkami pacientů, kteří přicházeli za uzdravením. Jsou zde představeny hluboké lidské příběhy lidí, kteří tvrdí, že byli jeho duchovními praktikami uzdraveni. Druhá část seriálu pak odkrývá temnou stránku této kontroverzní postavy. Obvinění ze sexuálního zneužívání, ale i řada dalších skutečností vyvolávají otázky o etice, morálce i motivaci jeho působení, které vrcholí soudem a končí v domácím vězení.

Když divák sleduje například děsivé záběry operací v nesterilním prostředí za plného vědomí (či v transu nebo pod vlivem bylinných odvarů) a dlouhé zástupy věřících, kteří podstupují procedury za běžných okolností nepředstavitelné s entusiasmem a vírou v to, že do osoby Jana a jeho spolupracovníků sestupují duchové katolických svatých či biblických postav, nutně se musí ptát, z čeho tento fenomén vyrůstá. Čím to, že takové množství lidí vyhledá místo vědecké medicíny duchovního léčitele a svěří mu operační výkon? Tvůrci, jako by tu otázku předpokládali, seznámí diváka s kontextem brazilské reality: všeobecnou nedostupností a omezenými možnostmi západní medicíny a dalekosáhlou tradicí lidového léčitelství a charismatické zbožnosti kombinující katolické křesťanství s bylinkářstvím, se spiritismem a dalšími esoterními postupy. Důvěra v nadpřirozenou moc a sestupování duchovních bytostí je nejen v Brazílii značně rozšířena a v mnohých ze zaznamenaných případů také podpořena právě vyčerpáním možností klasického lékařství, zkrátka situací, kde už zbývá jen víra. A ta už předpřipravuje další úspěchy – lidé se v drtivé většině nepřijíždí přesvědčit, ale přijíždí přesvědčeni, aby zažili zázračné uzdravení. Případné selhání může být omluveno zase jedině nedostatkem víry nebo nepřítomností Boží vůle, selháním věřícího či někoho blízkého.

Také v případech zneužívání žen se setkáváme se dvěma rozměry dění. Tím prvním je duchovno, víra dotčených žen v duchovní obdarování Jana a jeho charisma. Představa, že intimní kontakt s osobou obdařenou nadpřirozenou mocí je vyznamenáním, požehnáním, Boží vůlí či povinností, která zajistí další rozvoj duchovní moci. Odmítnutí vyvolává obavy ze ztráty blízkosti či oslabení duchovní moci, která by mohla znamenat nezdar v duchovním rozvoji či léčení sebe nebo blízké osoby. Takové obavy činí ženy často (přinejmenším dočasně) neschopné odmítnout. Dokument však ale také pojmenovává nepřipravenost brazilských žen a celé brazilské společnosti se proti zneužívání aktivně postavit a děravost tamního právního systému. Nelze se tak ubránit dojmu, že jedním ze zamýšlených dopadů dokumentu je vedle zprostředkování případu Božího Jana světu také snaha podpořit rozvoj diskuse o kriminalizaci zneužívání žen jistě nejen v Brazílii.

Jediné, co ani tentokráte autoři dokumentu nijak explicitně nepřipouštějí, je skutečná náboženská motivace a přesvědčení samotného Jana. Ačkoli je zde dáno divákovi mnoho prostoru pro samostatné vyvozování, nakonec se vlastně rozhoduje jen o tom, zda Boží Jan více lidem uškodil, nebo pomohl, a zda je tedy jeho celková bilance spíše kladná, či záporná a výše a podoba trestu odpovídající.

Poznámky:

[1] Na dokument Netflixu reagoval např. článek MEDKOVÁ, Magdalena. Guru z Brazílie léčil tisíce lidí, i cizince. Ženy pohlavně zneužíval, ukazuje snímek. In: Aktuálně.cz [online]. [cit. 2023-09-18]. Dostupné zde.

Náhledová fotografie: Netflix

Psali jsme v Dingiru:

Téma 2/2022: Náboženství, moc a zneužití (obsah a vybrané texty zde).

Zdeněk Vojtíšek: Charisma a zneužívání

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Jahl
Jakub Jahl
19. 9. 2023 19:18

Díky moc za tuto recenzi. Přijde mi skvělá