Náboženství na cestách: mešita v Lublani

Areál Islámského centra v Lublani sestává z mešity, dvou administrativních budov, samostatné stavby minaretu a zahrady. Ohromný vnitřní prostor mešity redukuje do lidských, a svým způsobem modlitebně intimních rozměrů modrá zavěšená kupole. V prvním patře je nečekaně velký a elegantní prostor pro ženy. V interiéru se nacházejí i nezbytné šatny a umývárny. Pod náměstím, které vytvářejí tři budovy centra, je kromě provozních místností i parkování a tělocvična. Na jedné straně podzemního prostoru je umístěna halal restaurace a kavárna – cesta do těchto zařízení vede svažující se zahradou. Viz v galerii níže.

Interiér mešity v prezentaci architektonické kanceláře Bevk – Perović. Všechny ostatní fotografie: autor.

Mladá muslimka v obchodě s knihami a modlitebními růženci, který je spolu s knihovnou umístěn v jedné z administrativních budov, vypráví, že stavba této jediné mešity v Lublani a také v celém současném Slovinsku nebyla vůbec jednoduchá. Narážela na odpor občanů a politiků, vyjadřujících obavy z islámu a nechuť k tomu, aby toto náboženství bylo ve Slovinsku takto nepřehlédnutelně prezentováno. Podobně jako v českých (a jiných) „bojích o mešity“ nechyběly prasečí hlavy na plotě během stavby ani další projevy nenávisti. Jádrem slovinské komunity je podle této muslimky asi 500 muslimských rodin. Asi polovina z nich – stejně jako její rodina – pochází z Bosny. Počet bosenských muslimských imigrantů prý v poslední době narůstá.

Lublaňská mešita.

Podle informačního panelu zakoupila slovinská muslimská obec pozemek roku 2008. Roku 2011 byla vyhlášena architektonická soutěž a roku 2013 byla slavnostně zahájena stavba. První veřejná páteční modlitba v mešitě se konala 7. února 2020. Hlavním sponzorem stavby se stal Stát Katar. Správce mešity při soukromé prohlídce sděluje, že stavba stála asi 35 milionů euro.

Zásadní zásluhu na tom, že návštěva areálu je kulturním zážitkem, má architektura. Je velkorysá a v detailech precizní, ale zároveň vytváří dojem uměřenosti a střídmosti, typických charakteristik pro muslimskou kulturu. Zakázku získala světově proslulá slovinská kancelář Bevk – Perović. Stejní architekti projektují i obytné budovy v Praze (viz zde a zde).

Galerie:

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments