Průzkum: katolíci, Hispánci a mladí lidé projevují největší obavy z klimatické krize

Američtí katolíci pětinásobně převažují oproti nekatolíkům v názoru, že za klimatickou krizi jsou zodpovědní všichni. Vychází to z průzkumu mezinárodní humanitární organizace Katolické pomocné služby (Catholic Relief Service).

Katolíci a Hispánci (obyvatelé USA pocházející z převážně katolických zemí Latinské Ameriky) projevují největší starost o dopady klimatické krize a nejvíce se zapojují do environmentálně zaměřených akcí. Tuto tendenci sdílí s generací Z (lidmi narozenými mezi lety 1997 a 2012) a mileniály (lidmi narozenými v období let 1981 až 1996).

Většina Američanů (81 %) je znepokojena dopady klimatické krize. Mezi bílými Američany je to 76 %, mezi černými 86 % a mezi Hispánci dokonce 92 %. Hispánci jsou ve velké většině katolíci nebo pocházejí z katolických rodin. Celkem 85 % amerických katolíků si dělá starosti ohledně dopadů klimatické krize. Mezi nekatolíky si starosti dělá 79 % respondentů.

„Evangelium nás povolává k péči o stvoření,“ prohlásil Bill O’Keefe, výkonný místopředseda Katolické pomocné služby, v úterý 4. října 2022 u příležitosti zveřejnění výsledků průzkumu. Průzkum se konal letos mezi 24. a 30. srpnem a zúčastnilo se ho 2009 dospělých Američanů. Průzkum je součástí nové kampaně Katolické pomocné služby, která si klade za cíl mobilizovat katolíky v USA k podpoře farmářů, kteří žijí v oblastech náchylných k přírodním katastrofám a ohrožených častými bouřemi.

Graf: Jak Američané bojují s klimatickou krizí. Zdroj zde.

Průzkum odhalil, že většina Američanů (75 %) souhlasí s tím, že okamžitá opatření proti klimatické krizi jsou nezbytná a 55 % si myslí, že USA mají pomáhat ostatním zemím s řešením dopadů klimatické krize. Podle průzkumu jsou to zejména mladší lidé, kdo chce podnikat zásadnější kolektivní kroky ve věci klimatické krize. Některou organizaci bojující proti klimatickým změnám podporuje nebo někdy podpořilo 30 % lidí z generace Z a 25 % mileniálů.

Hlavními motivačními faktory pro Američany, kteří se zapojují do boje proti klimatickým změnám, jsou obavy z hladomorů způsobených suchem (48 %), masivních povodní (47 %), bouří (40 %) a válek o zdroje (39 %). U 35 % z nich je podle výzkumu hlavním motivačním faktorem jejich náboženství.

Jak vyplývá z grafu (viz obrázek), 64 % Američanů se snaží bojovat s dopady klimatické krize tím, že recykluje odpad, dalších 56 % snižuje spotřebu vody, 19 % podporuje ekologickou organizaci a 11 % dotázaných se přímo účastní protestních akcí.

Celou zprávu vyplývající z průzkumu Katolické pomocné služby si je možné přečíst zde.

Náhledový obrázek: Naše Paní Guadalupe. Streetart v Los Angeles. Ze zdroje zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments