Čeští pravoslavní chtějí diskutovat o válce na Ukrajině

Ani více než rok po začátku ruské invaze na Ukrajinu nevydala Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku k této události žádné oficiální stanovisko. Skupina laiků proto připravuje veřejnou diskusi, ve které zhodnotí duchovní aspekty invaze a zároveň se zamyslí nad možnými dalšími kroky.

Už více než rok Ruská federace se souhlasem moskevského patriarchy Kirilla pustoší Ukrajinu. Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku ani přes opakované prosby k tomu zatím nevydala jednoznačné oficiální stanovisko. Jak se k tomu postavit? V čem spočívají duchovní kořeny konfliktu? Jakou roli hraje pravoslaví? A jakou naději přináší?“ uvádí v pozvánce organizátoři diskuse. Jedná se o pravoslavné laiky Jana Křipače, Petru Světlanu Mrázkovou a Daniela Mrázka. Už před rokem tato trojice napsala otevřený dopis nejvyššímu představiteli Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku (PCČZS) metropolitu Rostislavovi s prosbou, aby ruskou agresi veřejně odsoudil. Dopis, který nakonec podepsalo více než sto věřících, zůstal z oficiálních míst církve bez odezvy. O dopisu a situaci v PCČZS referoval Náboženský infoservis zde.

Diskuse_ukrajina_1.jpgZ vedoucích představitelů PCČZS ruskou agresi na Ukrajině výslovně odsoudili pouze biskupové Olomoucko-brněnské eparchie Simeon a Izaiáš. Laxní přístup ostatních biskupů naráží na častou kritiku veřejnosti i médií.

Moderovaná diskuse Role pravoslavného křesťanství ve válce na Ukrajině se uskuteční pod záštitou Pravoslavné církevní obce při katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze a ve spolupráci s pravoslavným společenstvím Křesťanského klubu SU ČVUT, a to v sobotu 25. března od 14 hodin v prostorách Křesťanského klubu, který sídlí na pražských Kolejích Strahov v bloku 8.

Více informací přinášejí oficiální stránky pravoslavné katedrální farnosti a Křesťanského klubu.

Ilustrační náhledová fotografie: Ukrainian Orthodox Church of the USA.

Psali jsme v Dingiru:

téma Pravoslavné křesťanstvíDingir 7 (2), 2004.

K. Spal: Ruská pravoslavná církev v zahraničí, 4/2006, s. 114.

K. Spal: Sjednocení pravoslavných církví, 2/2007, s. 66.

J. Jandourek: Opora moci i její oběť, 2/2022, s. 40.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Honajz
Honajz
20. 3. 2023 18:44

Jako slovní spojení “duchovní aspekty invaze” mne poněkud dostalo. 🙂 Co třeba “duchovní aspekty pekla”? Jinak pokud vím, tak Pečersko-kyjevská lávra i Sretenskij monastýr invazi odsoudili.