Ruský kněz stíhán za kritiku války

V ruské Sverdlovské oblasti v Uralském federálním okruhu bylo zahájeno trestní stíhání proti jeromonachu (knězi a současně mnichovi) Nikandrovi (občanským jménem Evgenij Pinčuk). Padesátiletý duchovní Ruské pravoslavné církve v zahraničí pod omoforem metropolity Agafangela je obžalován podle nového paragrafu trestního zákoníku, který zakazuje „veřejné aktivity směřující k diskreditaci ozbrojených sil Ruské federace“. Jako první o tom 30. června informoval internetový kanál Telegram-Baza, odkud zprávu převzal server Kasparov.ru. Otec Nikandr se měl provinit tím, že 30. března na svém profilu ruské sociální sítě VKontakte speciální vojenskou operací označil za agresi, kritizoval, že Boží přikázání přestupují ti, kteří je mají hlásat, a zmínil se i o „běsech a antikristech“ v ruských orgánech. Příspěvek je již smazán.

Ruská pravoslavná církev v zahraničí vedená („pod omoforem“) metropolitou Agafangelem vznikla v roce 2007 po té, co se Ruská pravoslavná církev v zahraničí vedená tehdy metropolitou Lávrem sídlícím v New Yorku po osmdesáti letech sjednotila s Ruskou pravoslavnou církví Moskevského patriarchátu. Agafangel stanul v čele části věřících, kteří s tímto aktem nesouhlasili, protože podle nich Moskevský patriarchát neučinil dostatečné pokání za spolupráci se sovětským režimem. Ruská pravoslavná církev v zahraničí vedená metropolitou Agafangelem, který sám sídlí v Oděse, má v současné době 15 eparchií, které se nacházejí v Severní a Jižní Americe, západní Evropě, na Ukrajině i v samotném Rusku. 

Podle zprávy na stránce Kasparov.ru s přihlédnutím k dalším zdrojům (zde, zde a zde), nově o událostech pojednává norské Forum18 zde.

Ilustrační grafika: Kateřina Hlaváčová.

Psali jsme v Dingiru:

K. Spal: Ruská pravoslavná církev v zahraničí, 4/2006, s. 114.

K. Spal: Sjednocení pravoslavných církví, 2/2007, s. 66.

J. Jandourek: Opora moci i její oběť, 2/2022, s. 40.

Související příspěvky:

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments