Školy v Karnátace mohou studentkám zakázat nošení hidžábu

Již řadu let jsme svědky narůstajícího napětí mezi hinduistickou většinou indického obyvatelstva a muslimskou menšinou. Vládnoucí hinduistická nacionalistická strana premiéra Naréndry Módího se nejen nikterak nesnaží situaci v zemi stabilizovat, ale naopak z eskalujícího napětí čerpá svou sílu, a tak násilí a nenávistné projevy mezi muslimy a hinduisty podporuje. Novým ohniskem nesvárů mezi těmito dvěma skupinami indického obyvatelstva se v posledních týdnech stal spor o nošení hidžábů ve školách.

Spor se rozhořel poté, co jedna ze státních škol v karnátackém Udupi zakázala studentkám vstupovat v hidžábu do tříd. Později se k této škole přidaly i některé další. To vyvolalo protesty muslimů, kteří rozhodnutí škol vnímají jako omezování svých základních práv, a sice práva na vzdělání a náboženství. Na protesty muslimů odpověděly protesty hinduistických obyvatel, kteří na znamení souhlasu s rozhodnutím škol nosí šafránové šátky.

Takto eskalovaný spor doputoval až k Nejvyššímu soudu ve státě Karnátaka. Ten až do vynesení definitivního rozsudku zakázal nosit hidžáb a jakékoli další náboženské oděvy; tamní vláda pak vydala zákaz shromažďování většího počtu osob v hlavním městě Bengalúru „za účelem zachování veřejného míru a pořádku“ a studentům ve školách a na univerzitách v Udupi vyhlásila na den vynesení rozsudku mimořádné prázdniny.

V úterý 15. března soud zákaz nošení hidžábu v tamních školách a na univerzitách potvrdil. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že nošení šátku není v islámu základní náboženskou povinností. V rozhodnutí dále uvedl, že státní vláda má pravomoc předepsat jednotné pokyny pro studenty, což je chápáno jako „přiměřené omezení základních práv“.

Rozhodnutí karnátackého Nejvyššího soudu sice platí pouze pro tento stát a nevztahuje se zatím na jiné indické spolkové státy, ale je velmi pravděpodobné, že se stane precedentem, který budou následovat i další státy, především ty, v nichž dominuje politické moci hindutva. Karnátacký ministr školství BC Nagesh novinářům řekl, že muslimské studentky, které protestovaly proti zákazu, musí respektovat verdikt soudu a vrátit se do tříd bez hidžábů. Řekl, že jeho vláda se pokusí získat srdce „pomýlených“ studentů a „přivést je do hlavního vzdělávacího proudu“.

S využitím Religion New Service.

Náhledové foto: Vlevo podporovatelé zákazu hidžábu se šafránovými šálami, vpravo muslimské studentky. Zdroj: TFIPost.com.

Psali jsme v Dingiru:

Téma 4/2021: Náboženský nacionalismus (zde)

Související příspěvky:

Šrámy na indické duši

Indický nejvyšší soud rozhodl spor hinduistů a muslimů v Ajódhji

Zápas mezi indickými nacionalisty a muslimy eskaluje

 

Hindutva vidí džihád všude

Náboženský nacionalismus v novém Dingiru

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments