Psychedelická spiritualita a další aktuální témata – vychází nový Dingir

Dnes vychází poslední, tedy čtvrté, číslo 23. ročníku časopisu Dingir. Jak píše v úvodníku Ivan Štampach, tentokrát jeho náplň tvoří jak dlouhodobě plánovaná psychedelická spiritualita, tak i články na aktuální témata, jako je zejména vliv současné pandemie onemocnění covid-19 na náboženský život nejen u nás.

Koronakrizí se zabývají dva články v zahraniční rubrice a jeden v rubrice domácí. Prvním z nich je zkrácená a upravená verze čtyřdílného seriálu sinoložky Ľubici Obuchové Wu-chan v době koronavirové, který jste mohli číst na stránkách Náboženského infoservisu 6. a 7. dubna, 29. října a 2. prosince letošního roku. Následuje text Debory Weissmanové zabývající se dopady současné situace na náboženský život Židů v Izraeli i v diasporách. V domácí rubrice pak najdete článek Matěje Senfta a Jiřího Motla zaměřený na změny v římskokatolické církvi u nás.

Aktuální, i když už ne koronavirová, témata zpracovávají ve svých příspěvcích také Kateřina Hlaváčová a Jitka Schlichtsová. Kateřina Hlaváčová si všímá propojení v současnosti velmi činného konspiracistického hnutí QAnon s americkým evangelikalismem a zamýšlí se nad jeho specifiky. Jitka Schlichtsová navázala na svůj článek uveřejněný ve 3. čísle ročníku 2018 Boj dobra a zla v Multivesmíru. Vrátila se k tématu hnutí Boží rodina ústecké mesiášky Jany Kyslíkové a nabízí hlubší pohled na fungování tohoto malého česko-slovenského uskupení i odpověď na otázku, proč se toto hnutí nerozpadlo, ačkoli Jana Kyslíková nepřevibrovala.

Předskokanem hlavního tématu psychedelické spirituality je poslední ze zahraničních článků, jehož autorem je teolog a cestovatel Ondřej Havelka. Jeho jméno i texty čtenáři Náboženské infoservisu také dobře znají. V článku Sádhuové a marihuana popisuje, jak indičtí svatí muži rozněcují svou spiritualitu pomocí kouření marihuany a hašiše.

Samotné téma by se snad skoro hodilo začít čtením na předposlední straně obálky, kde je umístěn úryvek z knihy ikony psychedelické spirituality Stanislava Grofa Dobrodružství sebeobjevování. Takto naladěn se může čtenář vydat s religionistkou Zuzanou M. Kostićovou Z tundry do deštného pralesa za kořeny neošamanismu, který je s psychedelií spjat stejně neodmyslitelně jako osoba Timothy Learyho, o němž jsme psali v Infoservisu poměrně nedávno u příležitosti stého výročí jeho narození. Biochemik Martin Valchář věnoval roky výzkumu působení psychofarmak na neurotransmitery a jejich receptory v mozku. V Dingiru nás seznámí s působením různých psychedelik i způsoby, jak lze navodit psychedelické stavy bez jejich použití. Článek Jana Blahůška z České psychedelické společnosti uvádí, že kromě možného využití v psychoterapii mohou mít psychedelika potenciál pro seberozvoj psychicky zdravých jedinců a v některých částech světa už jsou takové metody dokonce respektovány. Roman Galovič se ve své analýze vztahu psychedelických drog a hudby vrací ho kontrakulturního hnutí 60. let a nakonec Jan A. Kozák přidává své postřehy k fenoménu psychonautů.

Jak už je v Dingiru zvykem, články v hlavním tématu doplňuje rozhovor. Šéfredaktor Zdeněk Vojtíšek hovořil se scénáristou, režisérem a spisovatelem Igorem Chaunem o jeho duchovní cestě a zkušenostech s psychedeliky. Druhou část rozhovoru jste již mohli číst na stránkách Náboženského infoservisu 10. prosince 2020.

Poslední letošní vydání Dingiru uzavírají čtyři recenze: Abraham H. Maslow: Náboženství, hodnoty a vrcholné zážitky (Brno: Nadační fond Holar 2017), Dane Rudhyar: Rania – příběh zasvěcení (Praha: Malvern 2020), Josef Potoček: Mýtus evoluce: Co je základem našeho života: evoluce, nebo stvoření? (Mělník: Juda 2020) a film Corpus Christi – Boże Ciało (režie: Jan Komasa, Polsko, 2019, 115 min).

Elektronické i papírové vydání lze objednat kliknutím zde.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments