Středeční zkoumání paranormálních schopností v České televizi

Investigátoři (Česko, Slovensko, 2022), režie Peter Pokorný, 5 h 25 min (minutáž: 52–57 min).

Na začátku ledna letošního roku, konkrétně 10. ledna 2024, spustil druhý kanál České televize vysílání pořadu, který se zabývá zkoumáním toho, co je obvykle nazýváno paranormálními či esoterními schopnostmi. Šestidílná série Investigátoři (je dostupná také v iVysílání České televize zde) začala vznikat již v roce 2013 v česko-slovenské koprodukci a postupně se zabývá vědecky dosud neověřenými metodami biorezonance, proutkaření, telepatie, astrologie, brethariánství, fenoménem astrálního cestování a zážitky ve stavu klinické smrti. Jednotlivé díly na sebe dějově navazují a provádějí diváka příběhem snahy tvůrců seriálu o potvrzení či vyvrácení paranormálních schopností u osob, které se k testování v jednotlivých oblastech uvolily. Jednotlivé díly série jsou propojené příběhem a komentářem vypravěče, který má patrně dokumentu přidat na dramatičnosti a tajemnu v souladu s obecným trendem tvorby dokumentárních seriálů větších světových produkcí současnosti.

Zleva Lukáš Jánoš a Peter Pokorný.

První díl seriálu je ještě ryze slovenský. Na počátku stojí spor dvou z trojice hlavních scénáristů. Prvním z nich a zároveň, dalo by se říct, hlavním protagonistou celého seriálu je Lukáš Jánoš, o němž se dozvídáme, že je v této oblasti skeptikem. Druhou postavou, která před kamerou aktivně vystupuje pouze v první části, je paranormálním jevům a schopnostem více otevřený režisér projektu Peter Pokorný. Po spuštění projektu se k nim do investigátorské trojice přidává ještě fyzik z Ústavu měření Slovenské akademie věd Michal Teplan. Společně se rozhodnou prozkoumat alternativní léčebnou techniku známou jako biorezonance, o níž její zastánci tvrdí, že s pomocí přístroje Bicom dokáží zachytit a analyzovat frekvence různých nemocí a vyléčit je. Na základě vyjádření zastánců i odpůrců této metody, fyziků, biologů, lékařů a dalších souvisejících odborných profesí, která jsou divákovi zprostředkována, investigátoři navrhnou experiment, který by měl umožnit za kontrolovaných podmínek prozkoumat, zda je něco takového opravdu možné.

Takový experimentální způsob ověřování deklarovaných paranormálních schopností není ve světě nic nového. Podobným projektem je česká Paranormální výzva Českého klubu skeptiků Sisyfos, která navázala na podobnou evropskou výzvu belgicko-vlámského Skeptického klubu SKEPP ve spolupráci s Evropskou radou skeptických organizací ECSO. Ta nabízí značnou finanční odměnu tomu, kdo by při řízeném experimentu na vědecké bázi prokázal své paranormální schopnosti. Historicky první paranormální výzvu však spustil již v roce 1924 dodnes slavný eskapolog a iluzionista Harry Houdini.[1]

Hypnotizér Jakub Kroulík a skeptička Claire Klingenberg.

Představiteli projektu Paranormální výzva v Česku jsou předsedkyně zmíněné organizace ECSO Claire Klingenberg a český mentalista, hypnotizér a absolvent studia religionistiky Jakub Kroulík, který při svých vystoupeních zároveň ukazuje, že hypnóza a mentalismus jsou pouze výsledkem mistrného ovládnutí empatie, pozorování, práce s pozorností a schopnosti sugesce. Rozhovor s ním jste mohli číst v Infoservisu zde. Je tak logické, že právě tito dva lidé se v dalším díle připojí k projektu Investigátorů, čímž de facto přenesou Paranormální výzvu v trochu jiném balení na obrazovky České televize.

A je to právě ona přehnaná dramatičnost a hra na emoce diváka skrze neohrabané pokusy o navození pocitu tajemna, která místy budí úsměv, kroucení z pocitu trapnosti, jindy dokonce rozhořčení kritiků v komentářích, podle nichž shazuje a znehodnocuje serióznost výpovědi projektu a z Investigátorů dělá nedotažený pokus o reality show. To je formát, který veřejnoprávní médium zkrátka neumí a patrně ani nebyl záměrem tvůrců. I z mého pohledu tato linka vyznění seriálu škodí a pro diváka je nadbytečná, chvílemi až komická.

Zakladatel firmy vyrábějící biorezonanční přístroje.

Na straně druhé je nesporným kladem série a přístupu tvůrců otevřenost k opravdovému zkoumání paranormálních schopností, vyváženost jejich postojů i prostoru, který je dán výpovědím všech zainteresovaných – protagonistům, esoterikům i odborníkům na jednotlivé oblasti zkoumání. Záměrem projektu zjevně není zesměšňovat lidi, kteří jsou přesvědčeni o svých paranormálních schopnostech a zážitcích, ani jejich podporovatele či klienty jimi poskytovaných služeb. Esoteriky nepředstavuje apriori jako podvodníky usilující o zisk. Seriál není a nemá být součástí široké společenské kampaně proti tzv. ezošmejdům, jak se s ní poslední dobou setkáváme v masově sledovaných rodinných seriálech dalších televizních stanic (aktuálně například nekonečný seriál Ulice), ale i tvůrců obsahu na streamovacích platformách (připomenout můžeme projekt Lovci klamů nebo nedávno zde zmíněný díl MÚPI EZO Kněžna Posvátného Podvodu). Naopak je z vystupování protagonistů zřejmé, že jsou možnosti skutečného ověření paranormálních schopností otevřeni, k testovaným přistupují s respektem a vážností, ale nehodlají ustoupit z principů vědeckého ověřování výsledků, jehož minimem je dvojitě zaslepený experiment s dostatečným počtem opakování, která statisticky vyloučí náhodu. Za těchto podmínek se však zatím nikomu z esoteriků nepodařilo své schopnosti prokázat, a tak seriál nezbytně do diskuse o nejrychleji rostoucím současném českém náboženství, esoterismu či tzv. alternativní spiritualitě, přispívá.

Poznámka:

[1] Ke shlédnutí lze doporučit například mini dokument „Harry Houdini: Smrti uniknout nedokázal“ ze série Životy slavných dostupný na Youtube. Kanál mapuje také další religionisticky zajímavé osobnosti a fenomény.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments