Sexuální násilí v německé evangelické církvi

První zprávou nejdůležitějšího televizního zpravodajství německé veřejnoprávní televize ARD se ve čtvrtek 25. ledna večer staly výsledky studie o sexuálním zneužívání v Evangelické církvi v Německu (EKD). Studie, kterou na objednávku církve vypracoval nezávislý tým odborníků, zdokumentovala případy nejméně 2 225 postižených sexuálním násilím na dětech a mládeži, jejž se údajně dopustilo 1 259 možných pachatelů. Podle autorů studie přitom tato šokující čísla představují jen „špičku špičky ledovce“. Reálně by postižených mohlo být až 10 tisíc. Doposud se vědělo jenom o případech, kdy se v minulých letech postižení obrátili na jednotlivé zemské církve. Podle údajů EKD, která je federací dvaceti zemských církví s celkem téměř 20 miliony členů, bylo těchto postižených celkem 858.

Evangelická církev v Německu studii zadala roku 2020. Při její prezentaci řekla Kirsten Fehrsová (*1961), luterská biskupka a nynější předsedkyně Rady EKD, že církev tuto studii chtěla a nyní s pokorou přijímá její závěry. Omluvila se postiženým, ale dodala, že ví, že její omluva může být věrohodná jen tehdy, když církev podnikne rozhodné kroky k nápravě.

O těchto rozhodných krocích ovšem někteří kritici pochybují a uvádějí, že dostat se k údajům o disciplinárním řízení je zdlouhavé. Překážkou se také stává samostatnost jednotlivých zemských církví a jednotlivých diakonických zařízení. Místním subjektům mohou chybět odborníci a možná i ochota nepříjemné situace řešit. Výzkumníci si stěžovali, že některé zemské církve s nimi spolupracovaly jen neochotně a některá data jim nedaly k dispozici. Také výše odškodnění obětí se mezi jednotlivými zemskými církvemi může lišit. Někteří diskutující proto volají po tom, aby se státní instituce zapojovaly do problému více a nejen v trestněprávním řízení. Spolková ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež Lisa Pausová označila výsledky studie za děsivé a vyzvala církev k systematickému zpracování případů zneužití. Ministr spravedlnosti Marco Buschmann zase upozornil, že zpracování v rámci církve je důležité, ale nenahrazuje trestní stíhání v případech, v nichž je to možné. Sociálně demokratický politik Lars Castellucci, který má ve stranickém referátu církve a náboženské společnosti, studii přivítal a vyzval, aby zneužívání byla věnována pozornost také v jiných oblastech, protože – jak řekl – k většině těchto trestných činů dochází ve sportovních, vzdělávacích a sociálních zařízeních a v domácím prostředí.

Náhledová fotografie: Tagesschau.

Psali jsme v Dingiru: 

téma Náboženství, moc a zneužitíDingir 25 (2), 2022, obsah zde či zde.

Pavel Dušek: Ruce pryč od našich dětí. Dingir (4), 2010, s. 147–149.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments