„Největší podvod v dějinách lidstva“ – scientologie opět v mainstreamové diskusi

Na konci roku 2023 se do veřejné debaty po delším čase vrátila scientologie, a to díky iniciativě českého baviče, moderátora a youtubera Martina Mikysky, jenž tvoří a vystupuje pod přezdívkou Mikýř (* 1994). Mikyska se nejvíce proslavil pravidelným komediálním pořadem Mikýřova úžasná pouť internetem (zkr. MÚPI) streamovaným od roku 2020 prostřednictvím služeb MALL.TV a YouTube.

Standardní formát MÚPI přináší zpravidla kritiku některého aktuálního internetového fenoménu či kontroverzní osobnosti, zpracovanou do krátkého videa s okázale „nedodělanými“ či předimenzovanými animacemi, klipy z videobank, GIFovými i statickými obrázky a charakteristickým verbálním projevem využívajícím momentů trapnosti, vulgarismů, sarkasmu a ironie. Otázkám spojeným se spiritualitou se dosud Mikyska věnoval jen vzácně. Asi nejúspěšnější byla epizoda s názvem „Helena Houdová – EZO Kněžna Posvátného Podvodu“[1], kde se zaměřil na dvě hlavní témata typická pro jeho pořady – zneužívání důvěry pro osobní obohacení a způsoby léčení neopírající se o jakkoli měřitelná data.

Nyní vyšla po téměř roční odmlce v rámci show MÚPI epizoda podstatně delší, než bylo dosud zvykem, nesoucí název „Největší podvod v dějinách lidstva“.[2] Oproti klasické stopáži v řádu jednotek až nižších desítek minut, přináší Mikyska a jeho tým hodinový pořad plně věnovaný scientologii a jejímu působení nejen na území ČR.

Téma, které nyní Mikyska nastoluje, záhy proniklo do youtubových reakčních kanálů (např. zde)[3] a sám autor poskytl několik rozhovorů (zde nebo zde),[4] v nichž vysvětluje svou pozici a důvody, které ho ke studiu informací o scientologii přivedly. Jako hlavní motivaci ke zpracování tak rozsáhlé látky s potenciálně celospolečenským přesahem uvádí, že s tímto společenstvím je spojován i rapper, podnikatel a motivační kouč Marek Kaleta, který působí pod uměleckým jménem (Marcus) Revolta. Jeho činnost sleduje Mikyska dlouhodobě a již několikrát ji ve svém pořadu komentoval. Kaleta se ke scientologii přihlásil také veřejně, což navedlo autory pořadu MÚPI k hlubšímu výzkumu scientologického hnutí.

Podle svých slov telefonoval Martin Mikyska s desítkami lidí a navázal intenzivní komunikaci i s tiskovým mluvčím pražského Dianetického centra. V epizodě vystupují také konkrétní lidé, kterým scientologie zasáhla negativně do života (např. v souvislosti se sebevraždou potomka). Citovány jsou primární scientologické zdroje z různých období, včetně audionahrávek přednášek samotného tvůrce dianetiky L. Rona Hubbarda.

V úvodní pasáži se Mikyska zaměřuje hlavně na ty fenomény scientologie, které vykazují manipulativní, násilné či jinak problematické znaky (auditing, squirrel busting), vysvětluje některé základní termíny (supressive person, potential trouble source) a dokládá, že Kaleta cituje scientologické materiály. Ve druhé části s názvem „Zakladatel“ je představen L. Ron Hubbard, obecné kontury scientologické nauky a základní struktura církve. Dozvíme se také, jak hluboko vede „králičí nora potvrzenejch prasáren“ (17:20), tedy obecně o kontroverzích na hraně či za hranou legality, které scientologii provázejí od počátků.

Zajímavá a předchozí Mikyskově tvorbě blízká je pak partie třetí, která zkoumá „Chobotnici“, tedy síť organizací přiznaně či nepřiznaně na scientologické struktury navázaných (Celebrity Center, Narconon, LITE, školy Basic, ale hlavně seberozvojové manažerské semináře – ty jsou koneckonců ještě podrobněji rozpracovány v části 8: „Byznys a seberozvoj“) a zároveň pseudovědecké rysy hubbardovské dianetiky. Navazují části „Jak to začíná“ a „Most“, popisující základní techniky náboru a podrobně pak tzv. „Most k absolutní svobodě“, v následující části pak známé očišťující scientologické techniky „Purif“, k nimž se vyjadřuje také poradce Lukáš Roubík z Institutu moderní výživy.

Nejprve je nutné uznat, že takto podrobný rozbor scientologie musel stát bezpochyby obrovské množství času a práce všech zúčastněných a na výsledku je to vidět. Mikýřova úžasná pouť internetem spadá spíše do kategorie zábavných pořadů (enterteinment) a jeho edukativní rozměr je podstatnou přidanou hodnotou, ale nikoli jediným smyslem. V rámci tohoto žánru nemá význam očekávat (natož požadovat) všechny kvality a hloubku profesionálního dokumentu. Ačkoli způsob popisu scientologie v této epizodě vykazuje rysy velmi poctivého nasazení v samostatné rešerši, je zřejmé, že nakonec postrádá zřetelnou oporu v už dávno dosti bohatých sekundárních zdrojích. Chybí také konzultace s odborníky na tuto problematiku (religionisty, sociology či třeba i psychology) – ti nejsou v pořadu přítomni ani citováni, což je poněkud zarážející, když si uvědomíme, jak vysoké nároky Mikyska jindy klade na odbornost, relevantní studie a „evidence-based“ podklady. V hodinovém videu se často opakují pojmy, které mají svou historii jak v populárním, tak v odborném diskursu (sekta, vymývání mozků), ale je s nimi zacházeno dosti lehce a intuitivně, bez hlubšího náhledu na jejich relevanci a oprávněnost. Ve videu se vyskytují i pojmy vyloženě zmatené či významuprosté (například „ortodoxní evangelíci“, čímž jsou pravděpodobně míněni evangelikální fundamentalisté). Na hraně etiky je pak, ovšem reflektovaně, zveřejňování nahrávek telefonátů s členy církve, pořízených bez jejich vědomí.

Shrňme tedy, že aktuální epizoda MÚPI je propracovaným příspěvkem k možné nové veřejné debatě o působení scientologie na našem území, k níž pod jejím vlivem patrně dojde (již nyní je jí věnována pozornost ostatních internetových a mediálních tvůrců) a bude zajímavé sledovat, jak intenzivně a případně s jakým impaktem tato diskuse proběhne.

Poznámky:

[1] MÚPI: Helena Houdová – EZO Kněžka Posvátného Podvodu, YouTube.com (2022-05-02), dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=sf7wvxyhsZA.

[2] MÚPI: Největší podvod v dějinách lidstva, YouTube.com (2022-12-16), dostupné z: https://youtu.be/79HjztZJCJI.

[3] Patrik Kořenář: Největší spiknutí v dějinách lidstva (MÚPI DLC) – Spiknutí #72.

[4] Čestmír Strakatý: MIKÝŘ: S žalobou počítáme a s Revoltou je to osobní. Scientologie vás rozbije a zase složí, YouTube.com (2023-12-17); Show Jana Krause: 2. Martin Mikyska alias Mikýř, YouTube.com (2022-12-13).

Náhledový obrázek: Martin Mikyska (v bílém) a Marcus Revolta (záběr z pořadu MÚPI „Největší podvod v dějinách lidstva“).

Psali jsme v Dingiru:

téma „Scientologická církev“, Dingir 3 (4), 2000, plný text čísla: zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Jahl
Jakub Jahl
12. 1. 2024 20:00

Děkuji za tento článek