„Nikdo nestojí nad zákonem.“ – Policie prohledala arcibiskupství v Mnichově

Jak informovala německá média, sídlo mnichovsko-freisinského arcibiskupství bylo 16. února policejně prohledáno. Ani policie, ani arcibiskupství se k prohlídce nevyjádřily. Přesto se podle pozorovatelů jedná o přelomovou událost, která dokazuje, že – slovy bavorského ministra vnitra Georga Eisenreicha – „nikdo v Bavorsku nestojí nad zákonem, žádný politik, manažer a ani žádný duchovní“. Je to totiž poprvé, co policie takový krok učinila. Citát posloužil německému katolickému zpravodajskému portálu jako titulek článku z 28. února 2023.

„Je to důležitý politický signál,“ řekla podle novin Süddeutsche Zeitung z 27. února 2023 zemská poslankyně za stranu zelených Gabriela Triebelová. Ministr Georg Eisenreich jí ovšem odporoval: prohlídka nesloužila k vydání politického signálu, ale k nalezení důkazního materiálu. Uvedl také, že od roku 2017 bylo kvůli zneužití vyšetřováno 39 duchovních a členů církve.

Ovšem také Richard Kick z poradního výboru postižených při arcidiecézi považuje prohledání arcibiskupství za „pozoruhodné“. Doufá, že se úřady daly konečně do pohybu a že budou dbát na to, aby oběti byly řádně odškodněny. Christian Weisner z iniciativy „My jsme církev“ zase míní, že arcibiskupství mělo být prohledáno už roku 2010. Podezírá úřady, že se to nestalo, aby tehdejší papež Benedikt XVI., který byl před svou volbou mnichovským arcibiskupem, mohl být nadále bez poskvrny. Podle portálu Merkur se také Matthias Katsch z iniciativy postižených zneužíváním Hranatý stůl (Eckiger Tisch) vyjádřil, že se jedná o „skutečně pozoruhodnou akci“.

V církevním prostředí bylo v Bavorsku od roku 2010 vedeno několik set vyšetřování a přípravných vyšetřování. Žádné se ale netýká současného arcibiskupa, kardinála Reinharda Marxe (*1953). Také bavorský ministerský předseda Markus Söder arcibiskupa vyňal ze své kritiky toho, jako váhavě a zdlouhavě církev k problému přistupovala. Katolické zdroje ovšem připomínají, že církev tuto skutečnost už reflektuje a že její přístup se už změnil.

Náhledová fotografie: věže mnichovského katedrálního kostela Naší Paní.

Psali jsme v Dingiru: 

téma Náboženství, moc a zneužitíDingir 25 (2), 2022, obsah zde či zde.

Pavel Dušek: Ruce pryč od našich dětí. Dingir (4), 2010, s. 147–149.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments