FORUM 18: Rusko zbavuje odsouzené svědky Jehovovy či muslimy občanství a deportuje je

Pravidelně v redakci Náboženského infoservisu sledujeme také informace o situaci příslušníků různých náboženských tradic v Rusku. Zde jsme informovali o odsouzení šesti moskevských muslimů, kteří se scházeli k domácímu studiu spisů tureckého sunnitského teologa Saida Nursího, naposledy zde jsme zprostředkovali informace o vývoji v případech ruských svědků Jehovových. Forum 18 aktuálně píše o tom, že někteří z těchto odsouzenců, kteří nepocházejí z Ruska, byli po propuštění z výkonu trestu zbaveni ruského občanství, aby byli následně deportování do země svého narození. Stalo se tak na základě zákona o občanství, podle nějž lze zrušit rozhodnutí o přijetí osoby k ruskému občanství, pokud bylo uděleno na základě padělaných dokumentů nebo „nepravdivých informací“.

Patří mezi ně nově i šestačtyřicetiletý svědek Jehovův Rustam Seidkulijev. Po odpykání vězeňského trestu byl v září tohoto roku deportován do své rodné země Turkmenistánu. Seidkulijev prožil v ruském Saratovu polovinu svého života a je ženatý s Ruskou. Ruské občanství získal v roce 2000. Odsouzen byl v květnu 2021 v Saratovu za „pokračování v činnosti zakázané extremistické organizace“ na dva roky a šest měsíců vězení, po propuštění mělo následovat ještě dalších sedm měsíců omezení a dohledu na svobodě. Místo toho mu ale bylo odebráno občanství a byl deportován. Jeho deportace zvyšuje počet vyhoštěných svědků Jehovových na čtyři. Ve všech případech se jedná o muže ženaté s ruskými občankami. Feliks Makhammadijev byl deportován do Uzbekistánu a Konstantin Baženov na Ukrajinu. Ve čtvrtém případě se jedná o Dennise Christensena, který byl v Rusku ženatý, ale ruské občanství neměl.

Podobný osud potkal i jednoho z muslimů odsouzených za studium díla Saida Nursího. Jevgenij Lvovič Kim byl první osobou, která byla po trestu podle zákona o extremismu následně zbavena občanství. Jeho deportace však nemohla být provedena, protože byl občanství zbaven již v době výkonu trestu a rozhodnutí o deportaci bylo vydáno v době, kdy Kim již neměl žádnou státní příslušnost. Po propuštění z vězení v roce 2019 byl držen v detenčním centru pro cizince, neboť rodný Uzbekistán odmítl jeho přijetí. V roce 2021 byl nakonec propuštěn, nyní žije na Sibiři jako osoba bez státní příslušnosti, ale nemá povolení opustit Rusko. Jeho přijetí nabídla prostřednictvím svého velvyslanectví v Moskvě Litva, ale ruské úřady se k tomuto návrhu dosud nevyjádřily. Zda bude možné Kima přesunout do Litvy nebo do jiné země tak stále není jasné.

Shrňme už jen, že od roku 2017, kdy byly organizace svědků Jehovových v Rusku rozpuštěny jako extremistické, bylo zahájeno trestní stíhání proti 748 jednotlivcům. Soudy první instance odsoudily již 388 lidí, viny nezbavily nikoho. Aktuálně je dalších 184 svědků Jehovových souzeno v první instanci a dalších 156 čeká na soudní řízení nebo vyšetřování. Zatím 126 odsouzených dostalo tresty odnětí svobody v délce od jednoho do osmi let, 207 pak podmíněné tresty a 53 z nich pokuty. Dva muži byli odsouzeni k nuceným pracím (prinuditelniye raboty). Jedenáct svědků Jehovových zemřelo během vyšetřování nebo po něm – dva během procesu, dva krátce poté, co byla proti nim stažena obvinění, zbytek předtím, než se jejich případy dostaly k soudu. Mezi nimi byla devadesátiletá žena, která byla nejstarší osobou, která kdy byla přidána na seznam teroristů a extremistů Rosfinmonitoring, jejíž aktiva jsou banky povinny zmrazit.

Muslimové, kteří studují díla Saida Nursího, mohou být také stíháni podle zákona o extremismu. Mnohé ruské překlady Nursího knih byly zakázány jako extremistické. Evropský soud pro lidská práva v roce 2018 shledal, že tím Rusko porušuje článek 10 („Svoboda projevu“) Evropské úmluvy o lidských právech. Během roku 2023 bylo za studium Nursího spisů odsouzeno celkem dvanáct osob: tři v březnu v tatarstánském druhém největším městě Naberežnyje Čelny, tři v dubnu v Kazani a šest v červnu v Moskvě. Osm z nich dostalo tresty odnětí svobody a čtyři podmíněné tresty.

Na základě článků služby Forum 18 zde, zde a zde.

Náhledový obrázek: DALL.E.

Psali jsme v Dingiru:

téma Dingiru 4/2014: Reformní hnutí uvnitř i vně islámu (obsah a vybrané články online zde).

téma Svědkové Jehovovi a vývoj jejich společenstvíDingir 12 (3), 2009, plný text čísla zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments