Zemřel Pat Robertson, výrazná tvář amerických konzervativních evangelikálů

Včera zemřel ve věku devadesáti tří let Marion Gordon Robertson (22. 3. 1930 – 8. 6. 2023), který používal svou dětskou přezdívku Pat. Bývá uváděn jako americký mediální magnát, náboženský hlasatel a politický komentátor, kandidoval též na prezidenta Spojených států amerických. Byl ordinován jako kazatel Jižních baptistů.

Baptisté jsou pravděpodobně druhou nejpočetnější denominací Spojených států po římských katolících. Odhaduje se jich na čtyřicet milionů. Baptisté nemají jednotnou organizaci. Jednotlivé sbory jsou samostatné a sdružují se podle různých náboženských preferencí. Takových jejich seskupení je v USA kolem šedesáti.

Zdaleka největší skupinou jsou Jižní baptisté, baptisté především v Alabamě, Arkansasu, Georgii, Mississippi, Louisianě, Jižní a Severní Karolíně, Oklahomě a Tennessee, kteří zastávají takřečenou biblickou ortodoxii označovanou zvenčí jako fundamentalismus. Robertson pocházel ze státu, který do tohoto okruhu rovněž spadá, a sice z Virginie.

Pro baptisty jako jeden ze směrů evangelikálního křesťanství je charakteristické, že uvádějí konkrétní den, kdy se stali křesťany. Toto obrácení pokládané spolu s křtem za nové narození z vody a Ducha svatého kladl Robertson do roku 1956 po absolvování právnických studií, vojenské službě, mimo jiné v korejské válce, a práci v byznysu. Mělo se to stát při večeři v restauraci ve Filadelfii se spisovatelem a veteránem druhé světové války, nizozemským misionářem Corneliem Vanderbreggenem. Po svém obrácení Robertson opustil podnikání a vstoupil do náboženské služby.

Patří ke směru mezi baptisty menšinovému, k charismatickému (případně letničnímu) hnutí. Jeho stoupenci věří, že Duch svatý se vylévá na církev i v naší době. Projevuje se to mluvením neznámými jazyky, prorokováním a uzdravováním nemocných modlitbou a vkládáním rukou.

K tomuto pojetí patří rovněž striktní odmítání jiných náboženství. O obyvatelích Haiti u příležitosti zemětřesení v roce 2010 prohlásil, že uzavřeli smlouvu s ďáblem a katastrofa byla projevem Božího prokletí. Buddhismus přirovnal k nemoci a vyzval k útoku na školy, které zavádějí praxi všímavosti, která bývá spojována s buddhistickou meditací. Hinduismus je podle něj démonický, o islámu se vyjadřoval jako o satanském.

V rozhovoru s jiným televizním kazatelem a vůdcem evangelikálního křesťanství Jerrym Falwellem v roce 2001 připsal vinu za ztráty při tehdejších útocích v New Yorku a Washingtonu pohanům, jimiž pravděpodobně míní Američany, kteří nejsou obrácenými a znovuzrozenými křesťany.

Baptisté v českém prostředí a jinde v Evropě se spíše distancují od veřejného života a politiku považují za světskou záležitost, ve Spojených státech jsou však významnou politickou silou. Pat Robertson byl v tomto směru význačnou a vlivnou osobností. Angažoval se v politice Republikánské strany, spíše v její konzervativní většině, která se označuje jako Stará dobrá strana.

Byl jedním z televizních kazatelů, kteří vyzývají diváky z obrazovek k okamžité konverzi. S Biblí pracují tak, že chápou vše, co tam je, doslovně. Byl nejprodávanějším autorem a moderátorem The 700 Club, křesťanského zpravodajského a televizního programu vysílaného živě ve všední dny na kanálu Freeform ze studií stanice Christian Broadcasting Network, kterou založil r. 1960. Program se šířil po celých Spojených státech a prostřednictvím internetu po celém světě. V roce 1988 kandidoval za republikány v prezidentských volbách. Jeho osobní vliv na média a finanční zdroje z něj učinil uznávaný, vlivný a kontroverzní veřejný hlas politické agendy evangelikálního křesťanství.

Na rozmezí náboženské a politické aktivity je rovněž The Family Channel (s různými pozdějšími názvy), satelitní kabelová televizní síť, která má přes šedesát milionů předplatitelů. Je kótovaná na newyorské burze. Robertson byl globální podnikatel s mediálními holdingy v Asii, Velké Británii a Africe. Působil také v bankovním sektoru. Jeho bohatství se odhaduje na dvě stě milionů až miliardu dolarů.

I když je Robertson obvykle spojován s politickou pravicí, konkrétně s požadováním nízkých daní, vyrovnaného rozpočtu a silné obrany, je zajímavé, že podporoval ekologické aktivity a připojili se ke kampani proti globálnímu oteplování. Opakovaně vyzýval k legalizaci marihuany, s ním mělo zacházet jako s alkoholem a tabákem. Později se však od toho odklonil.

Roku 2017 utrpěl Robertson úraz a o rok později ve Virginia Beach embolickou mozkovou mrtvici. Z toho se zotavil. Poděkoval divákům za jejich přímluvné modlitby. Zatím nebyla uvedena příčina jeho včerejšího úmrtí.

Náhledový snímek ze zdroje zde.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Náboženství ve Spojených státechDingir 9 (2), 2006, plný text: zde.

téma: Současný evangelikalismus, Dingir 22 (1), 2019, obsah zde.

Související příspěvky:

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments