V nepokojích v Brazílii hráli významnou roli křesťané

Jak informovala i česká média (například zde), protesty voličů bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vyvrcholily 8. ledna tím, co brazilská vláda označila za pokus o státní převrat. Tohoto dne vtrhly asi tři tisíce demonstrantů ve městě Brasilia do sídla parlamentu, do prezidentské kanceláře a do budovy nejvyššího soudu a interiér těchto budov poničili. Nyní vychází najevo, že nezanedbatelnou roli při těchto akcích hráli křesťané.

Brazilští katolíci se modlí během prezidentské kampaně při akci na podporu vítězství Jaira Bolsonara (17. října 2022). Foto: Eraldo Peres, AP.

Zatčeno při těchto nepokojích bylo asi 1 800 lidí. Z tohoto počtu se brazilská agentuře Agência Pública podařilo analyzovat údaje o zaměstnání 1 398 demonstrantů. Zjistila, že mezi zatčenými demonstranty byli nejméně čtyři evangelikální pastoři. Zprávu o analýze přinesla služba Religion News Service (RNS).

Stoupenci bývalého brazilského prezidenta se modlí před jeho bývalým úřadem. Foto: Eraldo Peres, AP.

Potvrdil se tak předpoklad, vycházející z počtu sdílení na sociálních sítích, že demonstranty podporovaly tisíce neocharismatických evangelikálů spojených konzervativními postoji i s mnoha skupinami římských katolíků. Na sociálních sítích kolovaly desítky fotografií z násilných demonstrací, které ukazovaly, jak se při nich křesťané modlí, citují pasáže z Bible, skandují křesťanská hesla nebo uvádějí v diskusích křesťanské argumenty. Mezi nimi je i obava, že vítězný prezidentský kandidát Luiz Inácio Lula da Silva a jeho dělnická strana jsou ve skutečnosti komunisté, kteří se budou snažit o zničení křesťanství. Hojně se vyskytuje také konspirační narativ o volebním podvodu, jehož cílem bylo odstavit Bolsonara od moci za každou cenu. Nedůvěru těchto lidí v transparentní úřední postupy posílilo rozhodnutí brazilského nejvyššího soudu, který v březnu 2021 překvapivě zrušil Lulův dvanáctiletý trest odnětí svobody kvůli korupci a zcela ho občansky i politicky rehabilitoval.

Nedůvěra, strachy a podezření jsou mezi brazilskými evangelikály hluboce zakořeněny. RNS odkazuje na zjištění agentury Atlas/Intel, podle něhož podporuje rabování nejvyšších úřadů téměř třetina brazilských evangelikálů (31 %), zatímco celkově je to v brazilské populaci „jen“ 18 % občanů. Jenom 28 % evangelikálů věří, že Lulovo vítězství v prezidentských volbách bylo legitimní. I když brazilští evangelikálové jistě postupně mění své politické postoje (více o tom jsme psali zde), bývalý prezident Jair Bolsonaro pro většinu z nich zůstává obráncem křesťanských hodnot ve společnosti a garantem možnosti dalšího posilování konzervativních podob křesťanství.

Náhledová fotografie: Jair Bolsonaro na tričku křesťanské účastnice demonstrace, foto: Silvia Izquierdo, AP

Psali jsme v Dingiru:

Šárka Grauová: Covid a evangelikálové v BrazíliiDingir 25 (1), 28‒31.

Téma Dingiru 1/2019: Současný evangelikalismus (obsah zde).

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments