Průzkum: Bílí evangelikálové jsou proti potratům, ostatní náboženství v USA je podporují

Na náboženské scéně ve Spojených státech existuje široká škála postojů k otázce potratů. Většina z amerických náboženských skupin legální potraty podporuje.

Vyplynulo to z nového dotazníku Pew Research Center, zatím největšího průzkumu z poslední doby na toto téma v USA, jehož výsledky byly zveřejněny 6. května 2022. Z celkového počtu 11 044 respondentů se pro možnost legálních potratů vyslovilo celkem 61 % dotazovaných. Oproti průzkumu z roku 1995, kdy se pro vyslovilo 60 % respondentů, jde o zcela nepatrnou změnu.

Navzdory předpokladům nejsou američtí věřící vždy proti legálním potratům. Ve skutečnosti existuje široké spektrum různých názorů a přístupů napříč různými náboženskými skupinami v USA.

Výsledky výzkumu Pew Research Center.

Jediná náboženská skupina, kde odpůrci potratů jednoznačně převažují, jsou bílí evangelikálové, z nichž potraty zcela odmítá 73 % dotázaných. Mnoho z nich slavilo, když na začátku května unikly informace o tom, že je většina členů amerického Nejvyššího soudu připravena zvrátit precedens případu „Roeová versus Wade“ z roku 1973, který zaručoval ženám právo na interrupci. Oficiální vydání verdiktu se očekává v červnu.

Průzkum rovněž ukázal, že bílí evangelikálové jednoznačně převažují (86 %) jako zastánci názoru, že život začíná již početím.

Nicméně jiné křesťanské skupiny, například černí protestanté, jsou mnohem více nakloněny právu na potrat. Pouze 23 % z nich si myslí, že by potrat měl být vždy nebo téměř vždy nelegální; 66 % si naopak myslí, že by potrat měl být legální ve všech nebo téměř všech případech.

Zřejmě největším omylem je rozšířená domněnka, že právo na potrat nejvíce odmítají katoličtí věřící. Ačkoli katolická církev jako instituce odmítá jakékoli formy potratu, průzkum ukázal, že 56 % amerických katolíků se domnívá, že potrat by měl být legální ve všech nebo téměř všech případech. Pouze 44 % amerických katolíků si je „velmi jistých“, že život začíná již početím.

Největší podporu potratům vyslovují Američané definující se jako ateisté, agnostici nebo „bez vyznání“. Osm z deseti z nich je přesvědčeno, že potrat by měl být legální ve všech nebo téměř všech případech.

Výsledky výzkumu ISPU.

Zmiňovaný průzkum nezjišťoval názory menších náboženských skupin, jako jsou američtí židé a muslimové. Výsledky však přinesla studie Institutu pro sociální politiku a porozumění (ISPU): 75 % amerických Židů a 56 % amerických muslimů věří, že potraty by měly zůstat legální.

Průzkum Institutu pro sociální politiku a porozumění rovněž ukázal, že potraty více podporují mladší muslimové do 50 let.

Většina amerických věřících, včetně většiny bílých evangelikálů, se shoduje, že potrat by měl být umožněn v případě, že těhotenství ohrožuje život nebo zdraví matky. Většina z nich, včetně 56 % bílých evangelikálů, se rovněž shoduje v tom, že délka těhotenství ženy je určujícím faktorem pro to, zda by potrat měl nebo neměl být legální.

Podle Religion News Service.

Náhledový obrázek: Demonstrace před budovou Nejvyššího soudu Spojených států amerických. Foto: Melina Mara, The Washington Post/Getty Images.

 

Související příspěvky:

Texaský zákon proti potratům rozděluje náboženskou scénu v USA

Pew: Pravoslavní jsou zdrženliví k ekumenismu, konzervativní v otázce svěcení žen a homosexuality, ale chtějí chránit životní prostředí

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments