Popkulturní křesťanství: Když Ježíše promítneme do fantasy

„Každý občas prožíváme nějaké stranger things. Každý se někdy ocitneme v Upside down a čelíme svým vlastním demogorgonům.“[1] Ne – to není reklama na nejnovější řadu úspěšného Netflix seriálu Stranger Things. Jedná se o příspěvek křesťanského kazatele na Instagramu. Má nick Pastor Pavel a používá veřejné známé populární kultury k tomu, aby šířil křesťanskou víru. Jelikož je popkulturní spiritualita v zájmu současného religionistického bádání (a Dingir ji zvolil za hlavní téma svého čtvrtého čísla z roku 2016), rozhodl jsem se popsat profil a materiály tohoto muže o něco blíže.

Pastor Pavel (vlastním jménem Pavel Eder) je mladý adventistický kazatel, který vystudoval Evangelickou teologickou fakultu UK a soustředí se na online misii. Na svých webových stránkách vyzývá k tomu, aby se k němu lidé připojili na jeho „online cestě“ a taktéž se v záhlaví webu dozvídáme, že projekt spadá pod adventistické mediální centrum HopeTV.[2] V rámci evangelizace na svém Instagramu často užívá příměry z populární kultury, ať už se jedná o známé knihy (Harry Potter jako podobenství o Kristu), filmy (Star Wars, jak vidíme třeba na příspěvku o Darthu Vaderovi) nebo seriály (nedávný hit na Netflixu o zombie-houbách zvaný The Last of Us). Na svém instagramovém profilu nazvaném „Pastor Pavel –⁠ tvůj duchovní průvodce“ představuje adventistickou víru z moderního hlediska a nebojí se pouštět do kontroverzních témat, jakými jsou válka na Ukrajině, práva LGBT lidí, vakcinace, česká politika nebo zneužívání v církvi. To co však leží ve středobodu dnešního článku jsou popkulturní metafory, které Pastor Pavel používá k vysvětlování křesťanských principů.

Jako první z takových pokusů se zdá být příspěvek z únoru 2021 nazvaný: „Je OK být Solo“ s vizuálem Harrisona Forda z filmu Star Wars.[3] Příspěvek je o tom, že není nic špatného na tom, když je člověk single (nemá partnera) a je tedy sólo. Jak může být život solitéra zajímavý, ukazuje právě na příkladu postav Ježíše a Pavla (užívá v tomto kontextu i dvojsmyslný hashtag „světelný meč“). Na příspěvku je vidět, že spíš než o rozvinuté popkulturní křesťanství se jednalo o opatrné přešlapování v tomto tématu. Reakce od followerů a věřících však byly veskrze kladné, a tak se již o tři měsíce později objevuje úvod do popkulturní spirituality. Začíná tím, že připomíná svátek Star Wars slavený 4. 5. kvůli anglické výslovnosti toho data,[4] připomínající slavnou hlásku „May the force be with you“ („Nechť vás provází Síla“).[5] Pak se však zaměřuje na autora slavné série a říká: „Režisér tohoto fenomenálního sci-fi díla George Lucas byl vychovaný v křesťanském metodistickém prostředí, a tak nás asi nepřekvapí, že svoji fantazii leckdy opřel i o náboženská témata. Počeštěné přání ,Ať tě provází sílaʻ je jenom lehce upravenou variantou kostelního: ,Pán s vámi. – I s tebouʻ.“[6]

Zde se už zřetelně ukazuje, že Pastor Pavel chtěl propojit popkulturu s křesťanskou teologií, což prohloubil svým dalším příspěvkem. Zmiňuje v něm dva autory –⁠ C. S. Lewise a J. R. R. Tolkiena, o nichž píše: „Příběh křesťanství je neuvěřitelně silný a neustále oslovující: a to nejen čtenáře Bible, ale mluví taky skrze nejznámější a nejúspěšnější filmy všech dob. Tak například autory Letopisů Narnie a Pána prstenů jsou upřímně věřící křesťané C. S. Lewis a J. R. R. Tolkien.“[7] Ve videu pak za doprovodu novozákonních veršů zmiňuje postavy lva Aslana nebo Gandalfa Šedého v jejich boji proti zlu (například v podobě Balroga). Zároveň však přidává i další popkulturní světy jako Harry Potter, kde se zaměřuje na postavu Brumbála, nebo disneyovské filmy (Lví král). Smyslem je skrze známé pohádkové a fantasy postavy poukázat na křesťanskou víru v obětavost a lásku k druhým.

Výše zmíněné video s názvem Biblický trhák bylo pouhým začátkem tohoto trendu, který – alespoň podle reakcí uživatelů – byl úspěšný a přinášel tolik potřebné pochopení biblických témat. Pokračovalo to nejen dalšími příspěvky o Star Wars („Opravdová láska strach zahání, čteme v Bibli. Bez přístupu k hlavnímu Zdroji se objevuje temná strana Síly. To věděl už Yoda“),[8] ale také na populární seriály jako Stranger Things, u nichž se již pouští do hlubších teologických problémů: „Příběh Stranger Things v sobě odráží hloubku našich základních lidských otázek. Je tady něco víc? Kde se vzalo zlo? Lze ho porazit? Je něco po smrti?“ a následně píše: „Když v první sérii zmizí Will Byers do světa Upside Down, téměř doslova na něj sáhne smrt v podobě demogorgona. Pokud ho někdo nezachrání, umře.“ Z toho následně vyvozuje duchovní ponaučení: „Kolik našich vnitřních demogorgonů nás touží rozsápat? Kdyby nepřišla pomoc, pustili by se do nás.  Když procházíme svým Upside Down (Dustin ho označí za Údolí stínů), potřebujeme znát cíl cesty.“[9]

V průběhu času se popkulturní syntéza Pastora Pavla stala více explicitní. Je to vidět třeba i na tom, že po několika letech znovu nahrál svůj původní (nejstarší popkulturní) příspěvek o tom, že Je OK být Solo. Tentokrát však již komentář neobsahoval primární odkazy na život Ježíše a Pavla („Ježíš i apoštol Pavel byli přece taky solo“), ale na samotného Hana Sola: „Pěknýho Valentýna můžeš prožít, i když jsi solo. Vezmi si příklad z Hana!“[10] Změnily se i hasthagy, které nyní odkazují přímo na Star Wars a příbuzná témata (zatímco předtím figurovaly hlavně křesťanské hashtagy). Je vidět, že se rétorika mladého kazatele vyvíjí, a je to zajímavé pozorovat hlavně v kontextu toho, že je podle webových stránek grafickým designérem pro adventistickou HopeTV (na instagramovém profilu je zdatnost v grafické oblasti vidět) kazatelem v Safe point (adventistické pobočce v Praze na Karlíně). To ukazuje na to, že vedení adventistické církve je s popkulturní rétorikou nejspíš srozuměné a podporuje ji. To je z hlediska religionistiky velice zajímavým poznatkem, který naznačuje pokračování procesu denominalizace adventistické církve a její liberalizující sebeprezentace v online světě.

Poznámky:

[1] Pastor Pavel, Instagramový příspěvek z 2.června 2022. Online.

[2] Webové stránky Pastora Pavla. Online.

[3] Pastor Pavel, Instagramový příspěvek z 12. února 2021. Online.

[4] Sousloví „May the force“ se čte jako „May the fourth“ neboli čtvrtého května.

[5] Pastor Pavel, Instagramový příspěvek z 4. května 2021. Online.

[6] Tamtéž.

[7] Pastor Pavel, Instagramový příspěvek z 23. května 2021. Online.

[8] Pastor Pavel, Instagramový příspěvek z 4. května 2022. Online.

[9] Pastor Pavel, Instagramový příspěvek z 2. června 2022. Online.

[10] Online.

Psali jsme v Dingiru:

téma Populární kultura a náboženstvíDingir 19 (4), 2016, obsah je zde.

Pavol Kosnáč, Chrám Rádu JediDingir 17 (3), 2014, str. 82–83.

Adam Baudyš, Čeští JediovéDingir, 18 (2), 2015, str. 45–46.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
george
george
4. 4. 2023 10:11

:Režisér tohoto fenomenálního sci-fi díla George Lucas byl vychovaný v křesťanském metodistickém prostředí, a tak nás asi nepřekvapí, že svoji fantazii leckdy opřel i o náboženská témata.:

Akorát, že v případě SW se Lucas inspiroval rozhovory s Josephem Campbellem, znalcem mýtů starých kultur, a SW jsou sci-fizovaná Rámájana. Kdo ji zná, všimne si mnoha zjevných paralel.