Moskevský vrchní rabín emigroval

Světová media před nedávnem informovala o tom, že moskevský vrchní rabín Pinchas Goldschmidt emigroval z Ruska. Citovala přitom rabínovu snachu Avital Chizhik-Goldschmidtovou. Ta na Twitteru 7. června s konečnou platností potvrdila, že na rabína byl vyvíjen nátlak, aby podpořil „speciální vojenskou operaci“, což odmítl. V  New Yorku žijící novinářka uvedla, že dva týdny po 24. únoru odcestoval nejdříve do Maďarska, kde pomáhal organizovat pomoc uprchlíkům, a po té odešel do Izraele. Pravý důvod jeho odjezdu a to, zda se míní do Ruska vrátit, byl do té doby předmětem dohadů v židovské komunitě v Moskvě, která jej i v době jeho nepřítomnosti do jeho funkce znovuzvolila, i ve světe.

Ve Švýcarsku narozený Pinchas Goldschmidt se stal moskevským vrchním rabínem v roce 1993. Od roku 2011 je rovněž prezidentem Konference evropských rabínů. V roce 2018 ho The Jerusalem Post zařadil na 34. místo v žebříčku padesáti nejvlivnějších židovských osobností. O místo se podělil s ruským vrchním rabínem Berelem Lazarem, jejž tehdy deník přestavil jako osobnost blízkou Vladimiru Putinovi. I on však po vypuknutí války hlasitě vyzval ke klidu zbraní a nabídl se jako mediátor při vyjednáváních mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

Podle zprávy agentury Reuters s přihlédnutím k dalším zdrojům (zde, zde a zde). Náhledová fotografie: P. Goldschmidt na Světovém ekonomickém fóru v roce 2013 (zdroj: Wikipedia).

Související příspěvky:

Prezident Zelenskyj jako makabejský hrdina

Náboženské aspekty ruské invaze na Ukrajinu

Česká pravoslavná církev aktuálně k ruské válce proti Ukrajině

Rabín Jonathan Sacks zemřel

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments