V USA výrazně poklesl počet čtenářů Bible

Americká biblická společnost (ABS), jež každoročně sleduje, jak je v americké společnosti užívána a hodnocena Bible, zaznamenala za posledních deset let výrazný pokles její pravidelné četby.

V dubnu vydaná zpráva State of the Bible report uvádí, že uživatelů Bible je ve Spojených státech nejméně od roku 2011, kdy ABS uskutečnila první průzkum na toto téma. Za „uživatele Bible” je pro tyto účely považován každý, kdo Písmo soukromě, tedy nikoliv při církevním shromáždění, používá alespoň třikrát až čtyřikrát ročně. Do této definice se vešlo přibližně 50 % dospělých Američanů. Nejvíce to bylo v roce 2014, kdy takovýchto čtenářů bylo 53 %. Letos poprvé kleslo toto číslo pod 40 %. V absolutních číslech to znamená, že Bibli čte pravidelně alespoň třikrát ročně o 25 miliónů dospělých obyvatel USA méně, než tomu bylo před deseti lety.

Těch, kteří čtou Bibli denně, je podle zjištění Americké biblické společnosti 10 %. Šest z deseti Američanů ji čte alespoň dvakrát ročně. Naopak 40 % lidí uvedlo, že si samo z Bible nečte nikdy. Uživatelů Bible je více mezi ženami (42 %), Afroameričany (63 %), obyvateli jižních států, staršími lidmi a evangelikálními protestanty (68 %).

Respondenti byli tázáni rovněž na preferovaný formát Bible. Až na nejmladší (18–25 let), u nichž je to jen 46 %, všechny ostatní věkové skupiny uvedly, že upřednostňují tištěné Bible před elektronickými nebo audio nahrávkami (celkem dvě třetiny respondentů). Nicméně většina uvedla, že programy nebo aplikace pro četbu Bible používá, a 30 % z těch, kteří požívají některou z biblických aplikací, tak činí denně.

Podle zprávy State of the Bible USA 2022 dostupné na stránkách ABS. Ilustrační obrázek pixhere.com.

 

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství ve Spojených státechDingir 9 (2), 2006, text zde.

Související příspěvky:

Američané opouštějí kostelní lavice

Pew: Spojené státy stále sekulárnější

Gentlemen‘s Quarterly sa domnieva, že Biblia je preceňovanou knihou

Pew: Co o náboženství vědí Američané

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments