Pew: Spojené státy stále sekulárnější

USA byly dlouhou dobu výjimkou mezi rozvinutými západními zeměmi, co se týče relativně vysokého počtu lidí, kteří se považují za aktivní příslušníky křesťanských církví, a kde náboženství výrazně ovlivňuje chování lidí. Data sbíraná sociologickou agenturou Pew Research Center (PRC) však potvrzují, že v této oblasti dochází k významné změně. Z prosincové analýzy vyplývá, že se nyní ke křesťanství hlásí pouze 63 % Američanů, což je veliký pokles oproti číslu 75 % před deseti lety. Naopak narostl počet těch, kteří se nehlásí k žádnému náboženství nebo se považují za ateisty či agnostiky z 19 % na 29 %. 

Obr.: Pew Research Center

„Obrat k sekularizaci od začátku 21. století doposud jasně patrný se nikterak nezpomaluje,“ uvádí se ve zprávě PRC.

I když je křesťanů stále výrazná většina, změnu dobře ilustrují odpovědi na otázky, jak často se lidé modlí a jak moc je v jejich životě víra důležitá. V roce 2007 uvedlo 58 % Američanů, že se modlí denně, letos to je 45 %. Podobně na druhou otázku před čtrnácti lety kladně odpovědělo 56 % dotázaných, letos to bylo už jen 41 %.

Výrazný úbytek přitom zaznamenávají především protestantské denominace, a to včetně evangelikálů. V tradičně protestantské zemi se k nim hlásí už jen 40 obyvatel. Za katolíky se považuje 21 % Američanů, což je jen o 3 % méně než před deseti lety.

Tato čísla samozřejmě vyžadují sociologickou interpretaci. Agentura Religious News Service např. uvádí, že někteří odborníci je čtou ne jako skutečný pokles, nýbrž jako výraz kulturní změny, díky nimž jsou nevěřící ochotnější se ke své pozici přihlásit. „Být ateistou už není tak stigmatizující,“ říká Ryan Burge z katerdy politologie na na Eastern Illinois University, který je autorem knihy o „nones“, tedy lidech bez náboženského vyznání. Podle něj je možné, že lidé dříve neodpovídali o své náboženské příslušnosti poctivě. Přesto je to posun velmi důležitý, protože vypovídá o tom, za koho se dnes Američané považují.

Podle zprávy Religious News Service. Ilustrační foto G. Redgrave, Flikr.

 

Psali jsme v Dingiru:

téma: Náboženství ve Spojených státechDingir 9 (2), 2006, plný text: zde.

 

Související příspěvky:

Američané opouštějí kostelní lavice.

Pew: Pokles křesťanů v USA pokračuje rychlým tempem.

Ateisté v Mississippi odmítají registrační značky s mottem „V Boha věříme“.

Více než polovina Britů se modlí – i mnozí „nevěřící“.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments