Konference „Never is Now“ upozornila na rostoucí počty antisemitských útoků, promluvila tam i Kamala Harrisová

Ve dnech 7. až 9. listopadu 2021 se konal (letos jen virtuálně) druhý ročník konference o antisemitismu, kterou pořádá americká nezisková organizace Anti-Defamation League pod názvem „Never is Now“ (Teď není nikdy). Společnost Anti-Defamation League (ADL) působí v oblasti práv Židů, monitoringu a boje proti antisemitismu od roku 1913 a tvrdí, že během roku 2019 evidovala historicky nejvíce antisemitsky motivovaných útoků vůbec. Data systematicky shromažďuje od roku 1979.

Jen během posledního říjnového víkendu se podle informací Religion News Service odehrály v Americe dva závažné případy antisemitských útoků. Při jednom došlo k vandalství v sídle jednoho z univerzitních bratrstev na univerzitě George Washingtona ve Washingtonu D. C. K činu mělo dojít asi hodinu po půlnoci. I když se dle informací dostupných v internetové prezentaci deníku The Washington Post nejednalo o násilné vniknutí, v objektu byly poškozeny detektory kouře, nábytek a stěny byly pomazány pálivou omáčkou a kopie svitku Tóry, kterou židovští členové bratrstva používají mimo jiné i ke skládání přísahy věrnosti studentskému společenství, byla politá něčím, co byl s největší pravděpodobností čistící prostředek modré barvy. Bible, která se zde nacházela pro stejné účely a potřeby křesťanských členů, však zůstala netknutá. V reakci na tuto událost a na podporu židovský spolužáků uspořádali studenti pochod univerzitním kampusem. Bratrstvu byla darována nová kopie svitku.

O druhém antisemitském aktu informuje texaský zpravodajský server Austin American Statesman (zde a zde). Během halloweenské noci se zatím neidentifikovaný muž pokusil zapálit synagogu v centru Austinu. Austinští hasiči podle kamerových záznamů zjistili, že muž v neděli před devátou hodinou večerní vstoupil s kanystrem na tekutá paliva do areálu reformní židovské komunity Beth Israel, po založení požáru nasedl do auta a odjel. Díky rychlému zásahu hasičů zůstal požár lokalizován jen na interiér synagogy a nikdo nebyl zraněn. Škody jsou ale i tak rozsáhlé a rekonstrukce budou podle vyjádření vedení komunity trvat pravděpodobně týdny. Zpráva pak dále odkazuje na tři další antisemitské útoky, k nimž v Austinu došlo jen za poslední rok. Stejně jako ve washingtonském případě, i zde se židovská komunita setkala také se silným gestem solidarity. Na podporu kongregace Beth Israel se hned v pondělí po útoku konalo modlitební shromáždění, jehož se účastnily také desítky představitelů ostatních náboženských uskupení, která působí v okolí.

V úvodu nedělního zahájení konference „Never is Now“ pronesla svou přibližně tříminutovou řeč viceprezidentka Spojených států amerických Kamala Harrisová, jejíž manžel, právník Douglas Emhoff, je také Žid (více jsme psali zde). V projevu zopakovala svůj programový slib, k němuž se zavázala jako členka administrativy současného prezidenta Joe Bidena, že bude bojovat proti útokům na Židy a stíhat zločiny z nenávisti: „Za dva dny si připomeneme 82 let od Křišťálové noci, noci nemyslitelného zla, která předznamenala další zlo, které přišlo,“ řekla Harrisová a připomněla pogrom, během nějž byly v noci z 9. na 10. listopadu 1938 v Rakousku, Německu a Československu zničeny tisíce židovských objektů (synagog, obchodů, hřbitovů, škol, nemocnic, ale i soukromých domovů), asi tři sta tisíc Židů bylo zatčeno a odvedeno a ke stovce jich bylo zavražděno.

„Bohužel víme, že antisemitismus není věcí minulosti. Ve skutečnosti židovská americká komunita v posledních letech čelila alarmujícímu nárůstu zločinů z nenávisti,“ konstatovala Harrisová fakt, který dokládají statistiky. Například březnový průzkum, který si nechala zpracovat právě pořadatelská organizace Anti-Defamation League, zjistil, že 63 % amerických Židů za poslední rok zažilo nebo slyšelo antisemitské komentáře, nadávky nebo hrozby, nejčastěji na internetu. Také americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) uvedl, že antisemitské zločiny tvoří podle zprávy z roku 2020 více než polovinu všech zločinů, v nichž figurují předsudky související s náboženstvím.

 

Náhledový obrázek: Sam Weinerman (člen židovského bratrstva Tau Kappa Epsilon) nese během pochodu na podporu židovských studentů George Washington University 1. listopadu 2021 nově darovaný svitek Tóry. (Foto Michael S. Williamson/The Washington Post).

 

Související články:

Američtí Židé mají strach z narůstajícího antisemitismu

Prohlášení Rady EU o boji proti antisemitismu

FBI: Židé jsou cílem ohromujícího počtu trestných činů

Jom ha-šoa: Všichni jsme lidi a další připomínky holokaustu

Náboženství Kamaly Harrisové

Neortodoxní život Julie Haartové aneb Apostatická katarze a rodinná terapie na Netflixu

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments