Evropská kampaň na podporu práva nosit hidžáb skončila po silném odporu Francouzů

Internetová prezentace Religion News Service včera informovala o tom, že „Kampaň za rozmanitost“ Rady Evropy pro lidská práva, jejímž cílem je bojovat proti diskriminaci evropských muslimských žen, které nosí hidžáb, byla zastavena poté, co ve Francii vyvolala odpor.

V rámci propagace kampaně jsou na sociálních médiích zveřejňovány příspěvky, na nichž se píše například: „Oslavte rozmanitost a respektujte hidžáb!“ Jiný obrázek zase zachycuje evropskou ženu afrického původu společně s heslem „Můj šátek, moje volba“.

Různé podoby zahalování muslimských žen.

Rada Evropy, mezivládní organizace pro lidská práva, uvedla, že její kampaň vyrostla ze snahy muslimských mládežnických organizací v Evropě vybudovat uprostřed rostoucí islamofobie respekt k muslimským ženám. Slogan a kampaň vznikly jako výsledek dvou workshopů, které se konaly online v září letošního roku. Organizovány byly ve spolupráci s Fórem evropských muslimských mládežnických a studentských organizací (FEMYSO). Jedná se o skupinu, která zastupuje 33 různých mládežnických organizací ve 20 evropských zemích a spolupracuje s Radou Evropy již více než 10 let.

„Každý by měl mít možnost nosit, co chce. Muslimským ženám je zakázáno nosit hidžáb a jsou vylučovány z pracovišť a vzdělávání,“ uvedlo výše zmíněné uskupení mladých muslimů. Dále poukazují na to, že jsou ohrožena individuální práva muslimských žen v celé Evropě. Situaci ilustrují na případu ze španělského města Guadalajara, kde mělo být místní studentce řečeno, že si bude muset vybrat mezi hidžábem a školou.

Vláda Francie, kde od roku 2010 platí zákaz zahalování celého obličeje (například burkami nebo nikáby), se této kampani okamžitě postavila na odpor a podala oficiální protest u Rady Evropy. Evropská unie navíc na začátku letošního roku rozhodla, že za určitých podmínek je možné zakázat také nošení hidžábu.

Jedna z vizuálních prezentací kampaně říká: „Můj šátek, moje volba.“ Zdroj: Rada Evropy.

Vzhledem k blížícím se francouzským prezidentským volbám se kritiky kampaně chopili také krajně pravicoví politici. Politický komentátor Éric Zemmour, potenciální prezidentský kandidát, který z imigračního tématu silně čerpá, hovoří o „kampani za zahalování Evropanů“. Marine Le Penová, bývalá prezidentská kandidátka z krajně pravicové Národní fronty, označila kampaň za „skandální a neslušnou“. Přestože Le Penová již nestojí v čele strany, zůstává její členkou a vlivnou političkou.

Mluvčí Rady Evropy řekl pro stanici BBC, že organizace prozatím odstranila z internetu příspěvky, které byly součástí kampaně, a promýšlí vhodnější způsob prezentace. „Tweety odrážely prohlášení jednotlivých účastníků jednoho z projektových workshopů a nereprezentují názory Rady Evropy ani její generální tajemnice Mariji Pejčinovićové Burićové,“ uvedla mluvčí.

 

Náhledové foto: Vizuální prezentace kampaně s textem: „V rozmanitosti je krása stejně jako v hidžábu je svoboda. Jak nudný by byl svět, kdybychom všichni vypadali stejně? Oslav rozmanitost a respektuj hidžáb.“ Zdroj: Rada Evropy.

 

Související články:

Co prožívají muslimové na Slovensku

Muslimové ve Vídni

Jak čeští muslimové vnímají události ve Francii

Druhé vydání knihy Miloše Mendela Muslimové a jejich svět

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments