Zakladatel a vůdce církve Šinčchondži zatčen

V noci na dnešek byl zatčen zakladatel a vůdce nového náboženského hnutí Šinčchondži Man Hee Lee (*1931). Zahraniční média (například The Guardian) informovala, že důvodem zatčení je jeho údajné zatajování klíčových informací před úředníky, kteří zaznamenávají kontakty lidí nakažených virem covid-19, a další trestné činy. Církvi Šinčchondži úřady připisují více než 5 200 případů nakažení tímto virem, což je asi 36 % z celkového počtu nakažení v Jižní Koreji. Podle vyšetřovatelů se Man Hee Lee v době největšího rozšíření infekce domluvil s dalšími vlivnými osobnostmi církve na utajování informací před úřady. Zatím není jasné, zda zatčení Man Hee Leeho je také důsledkem vyšetřování jeho údajné zpronevěry 5,6 miliard wonů (asi 4,7 milionu dolarů). Církev v prohlášení několikrát zdůraznila, že zpočátku sice s poskytnutím seznamu svých členů úřadům váhala, pak ale s úředníky bezchybně spolupracovala. Za váhavost se Man Hee Lee 2. března veřejně omluvil. (O těchto událostech jsme psali zde.) Jak již v březnu informovala stanice BBC, vyšetřování Man Hee Leeho a jeho 11 spolupracovníků bylo zahájeno už v neděli 1. března. Podle zprávy The Guardian byl Man Hee Lee zatčen ihned poté, co soud v městě Suwon včera schválil zatykač.

I bez znalosti detailů je jasné, že církevním představitelům přitěžuje skutečnost, že kolem církve vytvořili pevnou hradbu informačního embarga. Jeho součástí je i instruování členů církve, aby svou příslušnost k církvi za všech okolností skrývali a neváhali proto použít ani přímou lež (lhaní v takové situaci je ospravedlňováno některými pasážemi Bible). (O strategii vztahu k veřejnosti jsme kromě jiného psali zde.) Zatím ale není možné ani odhadnout, zda trestní stíhání představitelů je oprávněné, anebo zda oponenti církve využili situace k tomu, aby se ji pokusili zlikvidovat nebo aspoň oslabit.

Druhou možnost hlásají jako fakt sami členové církve. I u nás zahájili kampaň, při níž e-mailem oslovují politiky a další vlivné občany. V dopise pod hlavičkou církevní organizace HWPL (psali jsme o ní zde) poukazují na údajné porušování ústavy a lidských práv v Jižní Koreji a vyzývají k podpoře petice odsuzující údajnou diskriminaci církve. Odvolávají se při tom na stanoviska dvou významných organizací. Jednou z nich je Centrum pro studia nových náboženství (CESNUR), které dnes již vydalo protestní stanovisko k zatčení Man Hee Leeho. (O dosavadním angažmá CESNUR v záležitostech církve Šinčchondži jsme psali zde.) Druhou organizací je Komise Spojených států pro mezinárodní náboženskou svobodu (USCIRF), která již 7. března v krátkém prohlášení vyzvala vládu Jižní Koreje, aby odsoudila obviňování církve Šinčchondži a respektovala náboženskou svobodu.

Náhledová fotografie z videa, které uveřejnil Wall Street Journal zde.

Související články:

Šinčchondži mezi kritikou a obhajobou: zde.

Korejská náboženská organizace HWPL začala působit i v Česku: zde.

Religionista píše jihokorejskému prezidentovi kvůli Sinčchondži: zde.

Misie církve Sinčchondži: zde.

O misii církve Sinčchondži podruhé: zde.

Církev Sinčchondži má už i své české oponentyzde.

Církev Sinčchondži uspořádala v Praze veřejnou akcizde.

Promoce církve Sinčchondži se účastnilo více než 40 Čechů: zde.

V církvi Šinčchondži promovalo 100 absolventů biblického kurzu: zde.

Jižní Korea – misionářská velmoc: zde.

Korejské církve v Českuzde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments