V církvi Sinčchondži promovalo 100 tisíc absolventů biblického kursu

Církvi Sinčchondži dlouhodobě věnujeme velkou pozornost v Náboženském infoservisu především proto, že sama se oficiálně neprezentuje a neexistuje o ní ani žádná podrobnější odborná studie. Koná přitom intenzivní misii, při níž misionáři nesdělují, k jaké církvi patří, a dokonce na přímou otázku svou příslušnost k církvi Sinčchondži zapírají. Deficit informací o sobě církev ve středu poněkud snížila, neboť v České tiskové kanceláři vyšla placená tisková zpráva, v níž církev popsala a komentovala svou vrcholnou událost z této neděle – tzv. promoci absolventů svého biblického studijního kursu. Tisková zpráva je dostupná zde, krátké video z promoce je možné shlédnout zde, delší záznam je k dispozici zde. Je v něm i projev zakladatele církve Man Hee Leeho, který začíná příznačnou otázkou, kým tento vůdce je. „Jsem tím, kdo byl stvořen podle Písem a podle toho, co Bůh slíbil,“ odpověděl si na svou otázku Man Hee Lee.

Man Hee Lee při projevu na promoci. Foto: z videa církve Sinčchondži, dostupného zde.

Promoce konané 10. listopadu 2019 v korejské provincii Kjonggi se podle tiskové zprávy zúčastnilo 103 764 absolventů biblického kursu. Ze zprávy není zcela jasné, zda do počtu 103 tisíc jsou započítáváni také ti absolventi, kteří promovali na jiných místech planety prostřednictvím internetového vysílání (jako například v Praze, viz níže). Zpráva zdůrazňuje jedinečnost této akce. Rychlý růst počtu svých členů předkládá jako důkaz nadpřirozeného působení: „Je očividné, že se nejedná o práci člověka, ale že v Shincheonji působí Boží duch,“ říká se hned v jejím úvodu. Několik absolventů z těch, které zpráva cituje, si pochvalují studium Bible, které se jim zdá logické a věrné duchu biblického poselství.

Tisková zpráva se ale vyrovnává i s obviněními církve Sinčchondži ze strany veřejnosti, například s označením za sektu nebo s výčitkou skrývané identity nebo vymývání mozků. Ke způsobu misie řekl jeden z citovaných absolventů, že „jsou i chvíle, kdy Shincheonji neodhaluje svou totožnost při evangelizaci; jediným důvodem jsou pomluvy a falešné zprávy o Shincheonji, které šíří tradiční církve, takže lidi od studia odradí, a lidé tak nechtějí studovat ze strachu, že se tato obvinění prokážou jako pravdivá. Důvodem, proč je evangelizace prováděna tímto způsobem, je šance pro studenty, aby mohli bez předsudků posoudit, zda je vše vyučováno na základě jediného standardu, a tím je Bible.“

Na pomluvy si stěžuje i jiný citovaný absolvent a vyvrací je těmito slovy: „Za posledních šest měsíců studia Bible jsem se přesvědčoval, zda je pravda, že Shincheonji nutí lidi opouštět domovy, rozvádět se a odcházet ze zaměstnání, a uvědomil jsem si, že to byly pouze pomluvy. Jsem vděčný, že jsem dostal tuto šanci Bibli studovat a vidět na vlastní oči, že učení Bible v Shincheonji je biblické a logické.“

Zveřejněná tisková zpráva je zjevně psána pro mezinárodní publikum a neobsahuje informace o tom, co se dělo v Česku. Doplňme tedy, že promoce absolventů biblického studia v církvi Sinčchondži se minulou neděli konala i v Praze v kulturním zařízení Domovina za účasti celkem asi 140 lidí. Z nich promovalo asi 90 příslušníků církve, kteří pocházeli z 12 zemí. Češi byli mezi nimi. Počet českých, již dříve promovaných členů církve je možné odhadnout asi na stovku, další se na promoci teprve připravují.

Náhledová fotografie: ze zprávy pro ČTK (zde).

Související články:

O misii církve Sinčchondži podruhé: zde.

Religionista píše jihokorejskému prezidentovi kvůli Sinčchondži: zde.

Promoce církve Sinčchondži se účastnilo více než 40 Čechů: zde.

Misie církve Sinčchondži: zde.

Církev Sinčchondži má už i své české oponentyzde.

Církev Sinčchondži uspořádala v Praze veřejnou akcizde.

Korejská náboženská organizace HWPL začala působit i v Českuzde.

Jižní Korea – misionářská velmoc: zde.

Korejské církve v Českuzde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments