Indie: občanství pro všechny kromě muslimů

V květnu se budou v Indii konat všeobecné volby. Ačkoli je Indie oficiálně sekulárním státem, dosavadní vládnoucí hinduisticky a nacionálně orientovaná Indická lidová strana (zkr. BJP) premiéra Naréndry Módího známá také jako hindutva po celou dobu své desetileté vlády posiluje napětí mezi hinduistickou většinou a muslimskou menšinou obyvatel Indie a prosazuje předpisy, které mají bránit v růstu velikosti a vlivu muslimské komunity. Ta nyní čítá přibližně 200 milionů osob, tedy asi 14 % obyvatelstva Indie. Problematiku dlouhodobě sledujeme (viz související příspěvky).

Minulé pondělí (11. března 2024) byla oficiálně oznámena implementace novely zákona o změně občanství. Tato novela poskytuje rychlou cestu k naturalizaci pro příchozí hinduisty, pársy, sikhy, buddhisty, džinisty a křesťany, a vylučuje přijetí muslimů. Zákon je prezentován hindutvou jako účinná pomoc osobám, které prchají do Indie před náboženským pronásledováním v okolních většinově muslimských zemích (Afghánistán, Bangladéš a Pákistán). Zároveň odmítá, že by se měl jakkoli dotknout občanství osob muslimského vyznání, které se v Indii narodily.

Zákon byl schválen parlamentem již v roce 2019, ale Módího vláda jeho uvedení v platnost odložila kvůli masovým protestům, při nichž zemřelo třiadvacet lidí. Celostátních protestů se účastnili lidé napříč náboženským spektrem. Kritika zdůrazňovala, že zákon podkopává základy Indie jako sekulárního národa a porušuje principy zakotvené v ústavě, které vylučují udělit nebo odepřít občanství na základě náboženského vyznání. Poukazují také na to, že pokud je zákon zaměřen na ochranu pronásledovaných menšin, pak by měl zahrnovat muslimské náboženské menšiny, které čelí pronásledování ve svých vlastních zemích – například admadíjské muslimy v Pákistánu a rohingy v Myanmaru.

Indičtí muslimové se obávají, že vláda může zákon využít v kombinaci s navrhovaným registrem občanství k jejich masovým odsunům či internaci. Národní registr občanů je totiž součástí snahy Módího vlády identifikovat a deportovat ilegální imigranty. Registr byl prozatím zaveden pouze v severovýchodním státě Ásám, ale v dohledné době má být rozšířen na celou indickou federaci. Tento zákon by mohl pak napomoci tomu, že odhalení ilegální přistěhovalci ostatních náboženství budou moci zůstat a požádat o občanství, ale muslimové nikoli, tedy budou deportováni nebo internováni v detenčních zařízeních.

Implementaci nového zákona budou bedlivě sledovat jak političtí odpůrci současné vlády, tak i lidskoprávní organizace nebo mezinárodní pozorovatelé. V tomto smyslu se vyjádřil například i mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.  

Zdroje: Religion News Service, AP News (zde a zde).

Náhledová fotografie: Adam Jones, Wikipedia.

Psali jsme v Dingiru:

Stanislava Vavroušková, Bojovný hinduismusDingir 6 (4), 2003, s. 128–129: zde.

téma Náboženství a politikaDingir 6 (4), 2003: zde.

téma Náboženství a národní identitaDingir 16 (4), 2013: zde.

téma Náboženský nacionalismusDingir 24 (4), 2021: zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments