Po náboženských nepokojích jsou v Novém Dillí bořeny muslimské obchody

V polovině dubna proběhly v Novém Dillí pouliční střety mezi hinduisty a muslimy. Ve čtvrti Džahangírpurí na severozápadě indické metropole, během procesí na oslavu narození hinduistického boha Hanumana, po sobě skupiny hinduistů a muslimů házely kameny. Jednalo se o zatím největší náboženské nepokoje v Novém Dillí od roku 2020, kdy při násilnostech zemřelo 53 lidí.

Ihned po nepokojích začaly ve čtvrti Džahangírpurí buldozery bourat obchody patřící muslimům. Zbořeny byly i schody a vnější vchod do mešity. Úřady tvrdí, že jde o regulérní demoliční akci, zaměřenou na nelegální budovy, a že necílí na žádnou konkrétní náboženskou skupinu. Kritici však uvádějí, že jde o další pokus šikanovat muslimskou menšinu v Indii. Muslimové tvoří 14 % obyvatel Indie a Indie je se zhruba 200 miliony muslimy zemí se třetí největší muslimskou populací na světě.

Buldozery boří muslimské obchody v Novém Dillí. Zdroj. Religion News Service.

Napětí mezi hinduistickou většinou a muslimskou menšinou v Indii narůstá od nástupu současného premiéra Naréndry Módího (*1950). On a jeho Indická lidová strana (BJP) jsou reprezentanty hinduistického nacionalismu, známého jako hindutva (psali jsme zde).

U zrodu hindutvy stál Vinájak Damódar Sávarakar (1883–1966). Ten definoval hindutvu (což bychom mohli přeložit jako „hindství“ nebo „indickost“) jako jednotu národa (ráštra), rasy (džáti) a kultury (sanskriti). Pro Sávarkara, který se sám považoval za ateistu, nebyla otázka náboženství klíčová. Pro současnou hindutvu však boj proti „cizorodým“, „ne-indickým“ prvkům znamená především boj proti muslimské menšině.

Jednání úřadů kritizoval předseda indické opoziční Kongresové strany (INC) Rahúl Gandhí (*1970). Podle jeho slov je bourání muslimských obchodů „bouráním indických ústavních hodnot“ a „státem podporovaným útokem na chudé lidi a menšiny“. „Indická lidová strana by raději měla zbořit nenávist ve svém srdci“, dodal na Twitteru.

V posledních měsících mezináboženské napětí v Indii eskaluje. V Náboženském infoservisu jsem přinesli zprávy o zákazu nošení šátků muslimským studentkám v Karnátace nebo o zdemolování a znesvěcení mešity v Novém Dillí hinduistickými nacionalisty. Náboženskému nacionalismu včetně toho hinduistického se věnovalo i čtvrté číslo loňského Dingiru.

Zdroje: Religion News Service, AP News, Wikipedia.

Náhledová fotografie: Od loňského prosince probíhají v Indii protesty muslimů proti politice vládní strany BJP. Zdroj: The Star.

Psali jsme v Dingiru:

Stanislava Vavroušková, Bojovný hinduismusDingir 6 (4), 2003, s. 128–129: zde.

téma Náboženství a politikaDingir 6 (4), 2003: zde.

téma Náboženství a národní identitaDingir 16 (4), 2013: zde.

téma Náboženský nacionalismusDingir 24 (4), 2021: zde.

Související články:

Zápas mezi indickými nacionalisty a muslimy eskaluje

Hindutva vidí džihád všude

Školy v Karnátace mohou studentkám zakázat nošení hidžábu

Šrámy na indické duši

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments