Letošní zpráva organizace Open Doors o pronásledování křesťanů: Jsou důvody k obavám i naději

Vlastní seznam zemí, v nichž podle křesťanské lidskoprávní organizace Open Doors dochází k výraznému porušování práv křesťanů, se oproti minulým letům mnoho nezměnil. V čele třinácti zemí v kategorii „extrémně vysoká míra pronásledování“ je tradičně Severní Korea, jíž o toto nechvalné prvenství pouze v roce 2019 připravil Afghánistán, který je letos na místě desátém. Na druhém místě je nyní Somálsko následované Libyí, Eritreou a Jemenem.

Autoři letošního Světového indexu pronásledování (World Watch List) považují globální trend v situaci křesťanů za znepokojivý. Uvádějí, že nějaké formě perzekuce čelí každý sedmý vyznavač Ježíše Krista. Zabito jich kvůli víře bylo podle statistik organizace v minulém roce 4 998, dalších 4 125 křesťanů bylo zadrženo a došlo k 14 766 útokům na kostely a další křesťanské objekty.

Výroční zpráva mezinárodní organizace se sídlem v Nizozemí za zvlášť katastrofickou považuje situaci v regionu subsaharské Afriky, kde muselo kvůli násilnostem namířeným proti křesťanům od konce roku 2022 opustit své domovy více než 16 miliónů lidí. Jenom v Nigérii, která je letos na šestém místě Indexu, si útoky islámských extrémistů na křesťanské komunity vyžádaly více než čtyři tisíce obětí. Autoři zmiňují rovněž to, že pro africké křesťany měla nepříznivé důsledky i přítomnost Wagnerovy skupiny v některých zemích tohoto regionu. Jedná se především o Mali, kam ruská paramilitární organizace přišla podpořit současnou vojenskou juntu. Mali je se svým čtrnáctým místem v čele zemí s „velmi vysokou mírou pronásledování“. Open Doors však přesto vkládá naději na zlepšení situace křesťanů v této občanskou válkou zmítané zemi, bude-li se dodržovat nová ústava, která byla schválená referendem vloni v červnu.

Další oblastí, které se letošní Světový index pronásledování věnuje, je Indie, jež je letos (stejně jako vloni) na jedenáctém místě, tedy stále ve skupině s nejextrémnější mírou perzekuce křesťanů. Výroční zpráva Open Doors uvádí, že 160 křesťanů přišlo o život kvůli násilnostem v Manípuru mezi převážně křesťanským kmenem Kukiů a etnickou skupinou Meitejů, z nichž většina se hlásí k hinduismu a část ke kmenovému náboženství sanamahismu a která v severovýchodním indickém státě tvoří většinu tamní populace. Při konfliktu došlo k útokům na kostely, školy i obydlí křesťanů. Šedesát dva tisíce jich muselo podle tohoto dokumentu opustit své domovy.

Charismatický zakladatel organizace Open Doors Andrew van der Bijl, známý více jako bratr Andrew a přezdívaný rovněž jako “Boží pašerák”. Na počátku jeho aktivit bylo pašování výtisků Bible do zemí Východního bloku včetně Československa. Zemřel v roce 2022 ve věku 94 let.

I v této zemi však křesťanská lidskoprávní organizace spatřuje naději na zlepšení situace. Konkrétně zmiňuje zrušení tzv. zákona proti konverzím, které odhlasoval parlament ve státě Karnátaka poté, co zde v loňských volbách Indický národní kongres porazil Indickou lidovou stranu (BJP), tedy nejsilnější stranu v zemi, která legislativu namířenou proti aktivitám misionářů i smíšeným sňatkům vedoucích k přijetí náboženství partnera prosazuje (v současnosti platí takovéto zákony ve dvaceti sedmi indických státech).

Dalším státem, na který Open Doors letos poukázalo, je Nikaragua, která z posledního padesátého místa postoupila na třicáté. V zemi s „paranoidním diktátorským režimem“ pod vedením Daniela Ortegy roste podle výroční zprávy nepřátelství vůči církvi. V srpnu minulého stát zkonfiskoval jezuitskou univerzitu Universidad Centroamericana pod záminkou, že se jedná o „centrum terorismu“. Tomu předcházelo odsouzení biskupa Rolanda Álvareze za „podvratnou činnost“, které se měl dopustit tím, že zveřejňoval „nepravdivé informace“ o stavu náboženské svobody v zemi. Letos v lednu byl po intervenci Svatého stolce propuštěn a společně s biskupem Isidorem del Carmen Morou (který byl zatčen za výzvu k modlitbám za propuštění Alvaréze) a dalšími 17 duchovními odešel do exilu ve Vatikánu.

Podle World Watch List 2024 (zde a zde) s přihlédnutím k dalším zdrojům.

Náhledová mapa pronásledování křesťanů: Open Doors

Související příspěvky:

Open Doors: Perzekuce křesťanů ve světě stále na vzestupu, nejhorší situace je v Afghánistánu

Rada pro lidská práva OSN vyjadřuje znepokojení nad nábožensky a etnicky motivovaným násilím v Manípuru

Tvrdé zásahy proti náboženské svobodě v Nigérii 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments