Open Doors: Perzekuce křesťanů ve světě stále na vzestupu, nejhorší situace je v Afghánistánu

Po dvě desetiletí si nechvalné prvenství v žebříčku zemí, který podle míry pronásledování křesťanů sestavuje lidskoprávní organizace Open Doors, držela Severní Korea. Nynější sestup na druhé místo není díky zlepšení situace v této komunistické zemi, nýbrž kvůli výraznému zhoršení podmínek k životu křesťanů v Afghánistánu. Ty tam byly podle křesťanské mezinárodní organizace špatné i dříve (země zaujímala v minulých letech druhé místo hned za KLDR), ale po loňském převzetí vlády hnutím Tálibán se situace výrazně zhoršila. „Ukázalo se, že změna zasáhla nejen ženy a národnostní menšiny, nýbrž také křesťanské konvertity, na něž se pohlíží jako na odpadlíky,“ píše se ve výroční zprávě vydané ve druhé polovině letošního ledna.

Jinak k výraznější změně v seznamu zemí oproti minulému roku nedošlo. První desítku tvoří stejné státy. Po Afghánistánu a KLDR následuje Somálsko, pak jsou to Libye, Jemen, Eritrea, Nigérie, Pákistán a Írán. Seznam deseti zemí, v nichž jsou podle hodnocení Open Doors křesťané nejvíce diskriminováni, uzavírá stejně jako vloni Indie.

Celkovou situaci křesťanů ve světě shrnuje prezident Open Doors David Curry slovy, že nikdy za třicet let vydávání výroční zprávy nebyla situace tak kritická, jako je tomu nyní. Vysokému stupni diskriminace a útlaku čelí 360 milionů křesťanů, tedy každý sedmý. Zpráva to dokládá i konkrétními čísly. V loňské zprávě bylo například uvedeno, že celosvětově bylo provedeno 4 488 útoků na křesťanské bohoslužebné prostory, letos je to 5 110. Za vůbec nejohroženější skupinu pak Curry označil křesťanské ženy kvůli „strašlivému zacházení“ především v zemích, kde mají vliv islamističtí extrémisté.

Open Doors ovšem registruje i případy, kdy jsou původcem perzekuce sami křesťané. Například v profilu Etiopie, která je letos v seznamu na 38. místě, je uvedeno, že objektem perzekuce jsou i konvertité, kteří přestoupili do některé z protestantských denominací z orientálně-ortodoxní církve Tewahedo.

Zpráva však není jen pesimistická. Všímá si i míst, kde se situace lepší (např. Irák). K celkové situaci autoři poznamenávají, že navzdory pronásledování je křesťanská církev živá a rostoucí: „I když persekuce sílí, je i velké množství svědectví o rozhodné víře a pevnosti, s níž křesťané protivenství čelí.”

Open Doors založil v roce 1955 holandský protestantský misionář Anne van der Bijl, známý jako bratr Andrew (nar. 1928). Proslavil se zejména pašováním biblí do zemí Východního bloku. V současné době se organizace věnuje pomoci pronásledovaným křesťanům v různých částech světa.

Připraveno podle oficiální webové prezentace organizace Open Doors s přihlédnutím ke článku na Religious News Service.

Související témata v časopisu Dingir:

1/2009 Náboženství a násilí (zde)

3/2014 Náboženství při řešení konfliktů (zde)

4/2013 Náboženství a národní identita (zde)

4/2021 Náboženský nacionalismus (zde)

Související příspěvky:

Náboženství násilná a mírumilovná

Náboženský nacionalismus v novém Dingiru

Náboženský svět v roce 2021

Noviny „Epoch Times“ se starají i o čínské křesťany

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
zpravodaj
zpravodaj
4. 2. 2022 9:19

Zpráva zcela přehlíží perzekuci židů, křesťanů aj. v EU ze strany muslimů, zvl. imgrantů.

Ivan Štampach
Ivan Štampach
3. 2. 2022 14:44

Je to založeno na dokumentaci a po věcné stránce tomu není co vytknout. Platí však, že každá informace je také interpretace. Každá deskripce je zároveň exprese. Proto se nabízejí otázky: Má to co dělat s násilným chováním křesťanů ve vzdálenější minulosti (křížové výpravy, náboženské války, násilně potlačování herezí)? A s jejich násilným chováním v nedávné minulosti (Uganda, Severní Irsko, Balkán)? Můžeme připomenout pronásledování křesťanů, aniž bychom zmínili pronásledování Židů, kterého je prostě méně jen proto, že křesťanů je přes 2 miliardy, zatímco Židů kolem 14 milionů? Je namístě mluvit v Severní Koreji o pronásledování křesťanů a nezaznamenat pronásledování buddhistů a dalších náboženství? Děkuji předem… Číst dále ->

Last edited 2 let před by Ivan Štampach
Zdeněk Vojtíšek
Reply to  Ivan Štampach
3. 2. 2022 19:18

Takové otázky jsou jistě na místě a Náboženský infoservis se jim nevyhýbá, ale v jednom článku není možné pojednávat o všem. Navíc – článek referuje o zprávě Open doors, takže chvályhodné podněty směřují spíše na tuto křesťanskou neziskovku. A vzhledem k jejímu zaměření od ní nelze čekat nic jiného než to, co dělá (a co podle všeho dělá dobře). Naznačenými otázkami se má zabývat zase někdo jiný. (Třeba i Náboženský infoservis v jiném svém článku.)