Zemřela Ludmila Chrášťanská, jedna z výrazných žen českého hnutí Nového věku

Náboženský infoservis dostal zprávu, že v noci na dnešek zemřela Ludmila Chrášťanská, popularizátorka alternativní spirituality a myšlenek hnutí Nového věku (New Age). Narodila se 15. května 1946 v Českých Budějovicích. V občanském životě byla andragožka (získala titul PhDr). Její duchovní cesta začala u jógy, v době vlády komunistického režimu se účastnila tajných kurzů holotropního dýchání a pak absolvovala výcvik u Stanislava Grofa (*1931). Roku 1992 koordinovala mimořádně úspěšnou pražskou konferenci Mezinárodní transperso­nální společnosti. V devadesátých letech zakoupila s přáteli statek v Nesměni (okres České Budějovice), který následně věnovala do Nadačního fondu pro osobní rozvoj a zdraví (vznikl roku 1998). Po rekonstrukci ze statku vytvořila významné centrum osobního rozvoje a alternativních duchovních aktivit (Centrum Nesměň). Vedle holotropního dýchání a dalších kurzů se věnovala duchovním tancům (v Německu absolvovala výcvik tance univerzálního míru), její dlouholetou specializací byl „aramejský otčenáš“ podle Neila Douglase-Klotze (*1956) a tance v jeho duchu.

Zdroj: Mírně upravené heslo „Chrášťanská Ludmila“, které zpracoval Zdeněk Vojtíšek a které je součástí knihy: NEŠPOR, Zdeněk R. a kol.: Malý slovník českých nekatolických náboženských osobností 20. a 21. století, Praha: Kalich 2019, s. 147n. 

Náhledová grafika: z podcastu „Ludmila Chrášťanská a centrum Nesměň“ z cyklu Tekutá krajina, 3. 7. 2022, s pozoruhodným rozhovorem s Ludmilou Chrášťanskou.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Co přišlo po hnutí Nového věku?Dingir 26 (2), 2023.

téma: New AgeDingir 6 (2), 2003, celý text zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments