Tvrdé zásahy proti náboženské svobodě v Nigérii

Vedle Pákistánu (o němž jsme nedávno psali zde) také Nigérii označilo Ministerstvo zahraničí Spojených států za zemi „zvláště vyvolávající znepokojení“ (“a country of particular concern”) kvůli porušování svobody ve věci náboženství (více zde). Nigérie se v této kategorii ocitla poprvé. Situaci v této africké zemi ilustrují tři případy z nedávné doby.

Mubarak Bala. Foto: Humanists International.

Loni byl odsouzen k smrti dvaadvacetiletý muzikant Yahaya Sharif-Aminu, a to za písničku a zprávy, které kolovaly v aplikaci WhatsApp. Muslimský šarícatský soud je vyhodnotil jako rouhání a rozhodl o trestu smrti oběšením. Stejný soud poslal na deset let do vězení s nucenými pracemi šestnáctiletého mladého muže, Umara Farouka, protože v debatě s přítelem údajně urážel proroka Muhammada. Největší ohlas ale získal třetí případ, zatčení významného ateistického aktivisty Mubaraka Baly (sleduje ho světová organizace humanistů, více zde). Bala byl totiž zatčen loni v dubnu a jeho manželka získala informace, zda žije a kde se nachází, až po třech měsících (více zde). Také Bala byl obviněn z rouhání, jejž se měl dopustit aktivitami na facebooku. Vůle potrestat údajné rouhání přitom není jen záležitostí soudu: dav vypálil rodinný dům Sharif-Aminua ještě dříve, než byl odsouzen, a jeho obhájci se stejně jako Faroukovi advokáti musejí skrývat.

Od roku 1999 zavedlo muslimské náboženské soudy už dvanáct severních nigerijských států. Na jejich základě byl dosud popraven jeden člověk. Tyto soudy, rozhodující na základě muslimského náboženského práva (šarícy), existují vedle sekulárních soudů. Vztahují se jen na muslimy a nesmějí se zabývat odpadnutím od islámu, jež šaríca trestá smrtí. Kriminalizováno a tvrdě trestáno je ale rouhání, a to přesto, že v celé Nigérii je urážka náboženství trestána až dvěma lety vězení.

Dalším problémem severní Nigérie je muslimské teroristické hnutí Boko haram, které unáší a popravuje lidi kvůli jejich náboženství a které napadá a ničí náboženské stavby. Obvykle se jedná o křesťany a křesťanské kostely.

Tři případy, uvedené na začátku článku, nejsou zcela beznadějné: rozsudek nad Faroukem byl zrušen a Sharif-Aminu čeká na nový soudní proces. Také Bala zůstává ve vazbě, a to přesto, že soud nařídil, aby byl vyšetřován na svobodě. Zvláštní znepokojení nad stavem náboženské svobody v Nigérii je bezpochyby namístě.

Náhledová fotografie Yahayi Sharif-Aminua: Twitter.

Psali jsme v Dingiru:

téma Reformní hnutí uvnitř i vně islámu, Dingir 17 (4), 2014, více zde.

Související články:

Vynucené konverze k islámu: tisíc pákistánských dívek ročně.

Od kolébky do hrobu: pronásledování ahmadíjských muslimů v Pákistánu.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments