Scientologická církev se v Nizozemsku stala obecně prospěšnou společností

Některá zahraniční média informovala, že 30. srpna 2022 získala Scientologická církev v Holandsku daňovou výjimku jako obecně prospěšná společnost. Zpravodajství The European Times, zaměřené na informace o stavu lidských práv a občanských svobod, připomnělo, že amsterdamský odvolací soud uznal již roku 2013 scientologii za náboženství, a postavil tak Scientologickou církev na roveň jiným náboženským organizacím, které mohou využívat daňové výhody. Daňový úřad ovšem výjimku pro Scientologickou církev uznal až nyní, a to po deseti letech zkoumání jejích financí (začal s ním ještě před rozhodnutím soudu). Zprávu, kterou přinesly The European Times, převzala a doplnila německá Katolická zpravodajská agentura.

Status Scientologické církve je v jednotlivých zemích světa značně rozdílný, ale celkový trend je jasný: scientologům se pomalu daří získávat další země pro uznání své církve za náboženství a pro udělení daňových výjimek. K velkým úspěchům patří uznání ve Velké Británii roku 2013 a ve Španělsku o dva roky později. Doslova „bodem obratu“ bylo pro scientologii vítězství ve Spojených státech roku 1993 po 39 letech urputného boje s americkým daňovým úřadem (IRS), v němž příslušníci tajné služby scientologů (Guardian’s Office) spáchali v 70. letech minulého století i kriminální činy. Z veřejných informací Ministerstva kultury České republiky vyplývá, že Scientologická církev u nás se o registraci jako církve a náboženské společnosti podle zákona 3/2002 Sb. dosud nepokusila. Přehled toho, jaký status Scientologické církvi přisuzují jednotlivé země, poskytuje Wikipedia.

Jsou dvě hlavní překážky, které scientologům brání v dosažení společensky výhodného postavení církve či náboženské společnosti. Vnější pozorovatelé mají obvykle pochybnosti o tom, zda „náboženskost“ scientologů a jejich organizace je skutečně míněna vážně, anebo zda se jedná o pouhý manévr za účelem oslabení kritiky scientologických terapeutických metod a za účelem získání finančních výhod. V české společnosti tyto obavy z neoprávněné snahy scientologů získat takové výhody posílil bývalý kaplan Scientologické církve, který po svém odchodu z organizace zpochybnil (například zde), že by ji sami její příslušníci považovali za skutečně náboženskou. Tyto pochybnosti obvykle nemají velkou váhu v právním prostředí, protože Scientologická církev může snadno poukázat na množství vnějších znaků, které ji do kategorie náboženství zařazují. Pevnější právní oporu by mohlo poskytnout finanční hospodaření, což je ona druhá možná překážka. Kontrola nizozemského daňového úřadu, trvající až do letošního srpna, neprokázala žádné závadné jednání, a Scientologická církev v Nizozemsku tedy daňovou výjimku získala.

Náhledový obrázek: Budova scientologie v Amsterdamu. Foto: Pimdehaas, Wikimedia Commons.

Psali jsme v Dingiru:

téma „Scientologické církev“, Dingir 3 (4), 2000, plný text čísla: zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments