Scientologická výstava bojuje proti psychiatrii

V pražské budově Autoklubu ČR v Opletalově ulici právě probíhá výstava s názvem Psychiatrie: pomoc, nebo hrozba? Pořadatelem výstavy je Občanská komise za lidská práva (CCHR), jejímž spoluzakladatelem je Scientologická církev. Výstava bude přístupná do 3. srpna.

Obsahem výstavy je 14 krátkých filmů a několik informačních panelů, které mají zprostředkovat návštěvníkům všechna nebezpečí a přešlapy psychiatrie od jejích kořenů až po současnost. Společným jmenovatelem všech projekcí jsou především velmi děsivé záběry z kontroverzních psychiatrických experimentů: pacienti svíjející se v bolestech a křečích po elekto léčbě a lobotomii, s trvalými následky po požívání thorazinu a dalších psychofarmak nebo nejrůznějších omezovacích procedurách. Nejčastějšími aktéry těchto záběrů jsou děti, ženy a staří lidé. Do přímé  souvislosti s psychiatrií jsou zde dávána středověká mučení, behavioristické výzkumy, nacismus, komunismus, působení Ku-klux-klanu, apartheid nebo osobní tragédie umělců, kteří trpěli psychickými obtížemi. Hlavní tezí celé výstavy je, že cílem psychiatrie jakožto oboru je činit populaci světa závislou a dobře ovladatelnou. Toho má být vědomě dosahováno na základě psychiatricko-farmakologického komplotu nadměrnou medikací a nucenými hospitalizacemi pacientů, kteří však ani skutečnými pacienty nejsou. Jednou z doprovodných akcí k výstavě byl i protestní pochod přibližně 150 sympatizantů s názvem “Dětství není diagnóza”, který měl poukázat na zneužívání psychofarmak na dětech například při léčbě ADHD.

Občanská komise za lidská práva vznikla v roce 1969 jako jedna z mnoha organizací scientologického hnutí. Jejím účelem je boj proti klinické psychologii a psychiatrii a “vyšetřování zločinů” těchto oborů. Za své hlavní nepřátele prohlásil psychology, psychoterapeuty a psychiatry zakladatel scientologického hnutí Lafayette Ronald Hubbard už v 50. letech, protože z odborné perspektivy zcela odmítli jeho alternativní terapeutickou metodu zvanou dianetika. L. R. Hubbard byl tehdy obviněn z protizákonného léčení pacientů bez lékařské licence a americký federální Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) mu zabavil velké množství e-metrů (přístrojů, které využíval při terapiích) a různých léků a vitamínových preparátů. Hubbard byl přesvědčen, že se tak stalo proto, že se světová psychiatrie bála jeho přelomové metody. Dodnes scientologové považují odmítání dianetiky a jejích dalších léčebných praktik za důsledek konspirace farmaceutické lobby.

Foto: Jitka Schlichtsová.

Související články:

Trump vs. scientologie: zde.

Pedagogickým aktivitám scientologického hnutí se u nás daří: zde.

Čeští scientologové chystají 16. ročník protidrogové akce: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments