Mrtví a zranění na sjezdu svědků Jehovových v Indii

V březnu letošního roku Náboženský infoservis informoval o střelbě v Sále království (místo shromažďování svědků Jehovových) v Německu s několika obětmi. V neděli 29. října se násilí na svědcích Jehovových přesunulo do Indie. Jak informovalo ranní zpravodajství India Today, v hale kongresového centra Zamra, kde se konal sjezd svědků Jehovových, zabily bomby jednoho svědka Jehovova a dalších minimálně 20 svědků výbuch zranil. Bomby byly pravděpodobně podomácku vyrobeny a umístěny na několika místech. Během nedělního odpoledne zprávu upřesňovaly i další zpravodajské servery (například zde) a na základě prvních poznatků vyšetřování spekulovaly, že výbuch nastal jen jeden po nárazu vozu s bombou do budovy. 

Kongresové centrum leží v Kalamassery v okrese Ernakulam v indickém státě Kérala. Případ začal ihned vyšetřovat čtyřčlenný tým Národní vyšetřovací agentury (NIA). K výbuchu došlo v hale, kde se shromáždilo asi dva a půl tisíce svědků Jehovových. Z českých deníků o výbuchu informovala stránka IDnes a upřesnila počet zraněných na 36. Ještě později bylo oznámeno (např. zde, zde, zde a zde) že ke zločinu přiznal na svém profilu osmačtyřicetiletý, Dominic Martin, který byl svědkem Jehovovým 16 let. Údajně nebyl spokojen s činností své organizace. Jeho přiznání je k dispozici zde. Není jisté, zda se jedná o bývalého, nebo stávajícího člena společenství. Náboženská společnost Svědkové Jehovovi vydala krátké prohlášení, podle nějž jsou oběti útoku již dvě a počet zraněných vystoupal na 55. Organizace vyzvala své členy k modlitbám.

Svědkové Jehovovi v Indii působí od roku 1905. V roce 1926 založili svoji pobočku v Bombaji a v roce 1978 získali v Indii registraci jako náboženská společnost. V roce 2022 bylo v Indii přes 56 tisíc členů této náboženské společnosti (podle interní statistiky zveřejněné v dubnu 2023). Od roku 2002 se indičtí svědkové opakovaně setkávají s napadeními jak ze strany jednotlivců, tak i skupin. Jak jsme již několikrát upozorňovali (např. zde), s násilím se v Indii setkávají i někteří jiní křesťané. Útok ze strany vlastního člena je ovšem ojedinělý.

Náhledová grafika: Times Now.

Psali jsme v Dingiru:

Lukáš Humpl, Typologie „odpadlíků“Dingir 4 (4), 2001, s. 4–5.

téma: Opustit víru, opustit společenstvíDingir 10 (3), 2007, text celého čísla zde.

téma Vývoj společenství svědků JehovovýchDingir 12 (3), 2009, text celého čísla zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments