Tarot z ateliérů současných mladých umělců

„Hrací karty nejasného původu, které se po staletí používají k vykládání budoucnosti. Hermetická cesta naplněná symboly vedoucími k zasvěcení. Zábava i osud zároveň.“ Těmito slovy začíná anotace kurátora Radka Wohlmutha ke skupinové výstavě s prostým, ale přesto obsáhlým názvem „Tarot“, která právě probíhá v Bold Gallery v pražských Holešovicích. Výstava potrvá do soboty 21. října 2023.

Návštěvníci se mohou těšit na dvaadvacet autorských zpracování jednotlivých karet velkých arkán tarotu. Všechna díla pocházejí z ateliérů současných mladých umělců a umělkyň, z nichž většina stále studuje na uměleckých školách a výtvarných akademiích. Autorské interpretace se ani zdaleka neomezují na techniku malby, jak lze u takovéto výstavy předpokládat. Mezi vystavovanými díly se vyskytují koláže, fotografie, keramický reliéf, a dokonce dvě abstraktní sochy. Některá zpracování zarazí svou jednoduchostí a přímočarostí, další naopak upoutají posunutím nebo přímo převrácením tradičních symbolů a významů. Všechna díla nicméně spojuje velká míra nápaditosti a osobní vztah autora k dané tarotové kartě, který je stručně popsán na informační tabulce u každého díla.

U vstupu do výstavního sálu je k dispozici také množství balíčků vykládacích karet od českých umělců, které jsou volně k nahlédnutí. Kromě tradičních tarotových sad, mezi nimiž nechybí proslulý Lasenicův tarot nebo České národní vykládací karty, se zde nachází historické a muzejní balíčky z 19. století i neobvyklé vykládací karty inspirované astrologií a numerologií. Více informací a náhledy vystavovaných děl zde.

Fotogalerie:

Fotografie: Zora Hrabáková.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 3/2004 Český hermetismus (plný text čísla je zde).

Téma Dingriu 4/2019 Současnost hermetických řádů (obsah a vybrané texty jsou dostupné zde).

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments