Náboženství na cestách: Duhová modlitba ve Štýru

V sobotu dne 1. července 2023 proběhl v hornorakouském Štýru (německy Steyr) druhý ročník setkání lidí z LGBTQIA+ spektra a jejich podporovatelek a podporovatelů, zde nazvaného Steyr ist Pride.

Samotnému průvodu předcházelo již půlhodinku po poledni modlitební shromáždění nazvané Pride Prayer, které proběhlo na terase před vchodem do kostela svatého Michaela ve Steyrdorfu, naproti vyústění mostu Steyrbrücke z Vnitřního města. Dominoval mu velký transparent s nápisem Unter Gottes Himmel haben alle Platz (Pod Božím nebem mají všichni místo).

Na jeho organizaci se podílela Duhová pastorace linecké římskokatolické diecéze (transparent patřil jí a poprvé se objevil na loňském Linzpridu), místní římskokatolická farnost a možná i zdejší luteráni. K mání byl tištěný program s podtitulem „Und G*tt sah, dass es gut war.“ („A Bůh viděl, že je to dobré.“) převzatým z první kapitoly knihy Genesis. Během shromáždění zazněl nejen zmíněný začátek Bible, ale společně jsme například četli žalm číslo 139 (podle číslování ze Septuaginty žalm číslo 138) a zpívali několik písní, mimo jiné Gib mir die richtige Worte, gib mir den richtigen Ton… (Dej mi ta správná slova, dej mi ten správný tón…[1]) od Mafreda Siebalda. Celé shromáždění, jehož se účastnilo kolem třiceti osob, vyvrcholilo společným zpěvem písně What a Wonderful World (Jaký nádherný svět) od Louise Armstronga. A pak jsme uklidili zpátky do kostela (původně jezuitského, nyní farního pro čtvrť Steyrdorf) vypůjčené židle a lavičky a mohli se postupně přesunout do nepříliš vzdáleného areálu Musea Arbeitswelt (Muzea Svět práce), kde už se chystal hlavní bod dne. Podotkněme, že bohoslužby probíhají například i v rámci Prague Pridu, ale na těch se oficiální struktury Římskokatolické církve nikterak nepodílejí.

Lidé z Duhové pastorace nechyběli ani v samotném průvodu (kterého se účastnilo kolem 600 lidí), i když transparent nechali stát před kostelem jako svědectví těm, kdo v tu dobu procházeli kolem. A pokud snad někoho překvapuje přítomnost lidí z oficiálních struktur Římskokatolické církve v duhovém průvodu, pro zajímavost dodejme, že přinejmenším po část trasy těsně za nimi kráčeli zástupkyně a zástupci Komunistické strany Rakouska (Kommunistische Partei Österreichs) s transparentem Offensiv & Sozial für Diversität – Ofenzívně & sociálně za rozmanitost.

Poznámky:

[1]     Poslechnout si ji lze například na Youtube zde.

Příspěvek a fotografie zaslal Miloš Hlávka, 1. července 2023.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments