Náboženství na cestách: Dvě normandské zajímavosti

Normandie, která je stále jednou z nejreligióznějších oblastí Francie, takže si ji vybral do svého příkladu vlivu migrace z venkova do měst i Gabriel Le Bras, skrývá řadu zajímavých náboženských staveb. Nejedná se jen o světoznámé opatství Mont Saint Michele.

Jedním z klenotů katedrálního stavitelství, kde se snoubí specifický románský a gotický stavební sloh, je katedrála v Bayeux, kde bylo zřízeno biskupství již kolem roku 360. Nejstarší části současné stavby pocházejí z druhé poloviny 11. století. Poslední prvky byly dokončeny v období pozdní gotiky.

Zástupcem současné formy katolictví je městečko Lisieux, působiště Terezie od dítěte Ježíše, kterou prohlásil papež Pius XI za svatou pouhých 28 let po její smrti. Terezie je někdy vnímána jako příklad nasládlé barvotiskové zbožnosti 19. století, její myšlenky však byly na svou dobu dosti moderní, a zásadním způsobem ovlivnily například II. vatikánský koncil.

Ve městě, které se stalo poutním místem, byla přesně před sto lety započata stavba baziliky, kterou přerušila druhá světová válka. Když se roku 1944 na nedalekých plážích vyloďovala spojenecká vojska, bylo městečko prakticky srovnáno se zemí. Hrubou stavbu baziliky zasáhly jen dvě pumy, které ji nijak zásadně nepoškodily. Stavba dokončená v padesátých letech je zvláštním příkladem směsi tradice – stavba je provedena v byzantském stylu, a modernity.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments