Náboženství na cestách: Den židovských památek 2023

V neděli 13. 8. 2023 proběhl po celé České republice Den židovských památek. Během něj bylo možné navštívit několik desítek židovských památek, především synagog a hřbitovů. A to zdarma nebo za dobrovolné vstupné. Záměrem akce je zpřístupnit a zviditelnit židovské památky, přičemž některé z nich prošly velmi nákladnou rekonstrukcí díky projektu Revitalizace židovských památek. Bližší informace o akci najdete zde.

Já jsem navštívila horskou synagogu v Hartmanicích, která se pokládá za nejvýše položenou synagogou ve střední Evropě. Postavena byla v roce 1883. V roce 1938, po zabrání Hartmanic Velkoněmeckou říší, byla synagogal přestavěna na truhlářskou dílnu. Později, během komunistického režimu, byla budova už natolik poškozena a nemohla plnit svůj dosavadní účel, že začala být využívána jako sklad pneumatik nákladních vozidel.

V roce 2002 vzniklo občanské sdružení Památník Hartmanice, které si vzalo za cíl synagogu zachránit. Od roku 2003 do 2006 v ní probíhala rozsáhlá rekonstrukce. V roce 2006 byla synagoga Ministerstvem kultury prohlášena kulturní památkou, oceněna v prestižní soutěži Stavba roku 2006 a otevřena veřejnosti.

Synagoga v současnosti slouží jako museum, ve kterém naleznete expozici Spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě, výstavu fotografií šumavských obcí zlikvidovaných po roce 1948 a dokumentaci k historii židovské obce a synagogy. Zároveň se v ní konají kulturní akce, jako jsou koncerty, besedy či přednášky.

Fotogalerie:

Autorka: Helena Zvolská, 13. 8. 2023.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments