Náboženství na cestách: druhý život synagog

Cestovatel (nejen po Česku) se setká s mnoha synagogami, které jsou po šoa opuštěny (někdy byly ovšem opuštěny i dříve) a slouží jinému účelu, než pro který byly postaveny. Při vší lítosti a smutku, které synagogy zbavené svých návštěvníků vyvolávají, je podoba jejich druhého života někdy potěšitelná (o takových případech jsme psali zde a zde), někdy až šokující. Následující odstavce reprezentují několik příkladů na této škále. (Většina údajů pochází z knihy Blanky Rozkošné a Pavla Jakubce, Židovské památky Čech. Historie a památky židovského osídlení Čech, Brno: Era 2004).

Bývalá synagoga v Habrech. Foto: Zdeněk Vojtíšek.

Kino (už také bývalé): V městečku Habry na Vysočině (okres Havlíčkův Brod) byla synagoga postavena roku 1825 nebo 1828. V letech 1942–1965 sloužila jako modlitebna Českobratrské církve evangelické, kolem roku 1968 byla adaptována na kino. Roku 1994 převedena do majetku Židovské obce v Praze, která plánuje rekonstrukci.

Obytný dům: Synagoga v Pyšelích ve středních Čechách vznikla ve druhé polovině 19. století. Po druhé světové válce byla přestavěna na dílnu a byty (viz náhledová fotografie).

Bývalá synagoga v Uhříněvsi. Foto: Michal Kupka.

Obchod: V Uhříněvsi (dnes součást Prahy) byla synagoga postavena na hlavní ulici v letech 1847–1848. Sloužila téměř sto let. Od roku 1949 v ní bylo skladiště, prádelna a snad také kino. Roku 1995 byla budova převedena na Židovskou obec v Praze a upravena na bytové a nebytové prostory.

Bývalá synagoga v Praze-Michli. Foto: Zdeněk Vojtíšek.

Kostel: Synagoga na břehu potoka Botič v pražské Michli byla postavena možná již roku 1730, možná později. Renovována byla po polovině 19. století. Po válce nebyla využívána až do roku 1956; tehdy v ní byl umístěn depozitář Židovského muzea. Od roku 1975 slouží jako kostel Církve československé husitské.

Bývalá synagoga v Litni. Foto: Zdeněk Vojtíšek.

Hasičárna: V polovině 19. století byla postavena synagoga v obci Liteň na Berounsku. Sloužila do 30. let 20. století, roku 1939 budovu koupila obec a po druhé světové válce ji adaptovala na hasičskou stanici. Roku 1956 byla stanice přestavěna a zvýšena o obytné patro.

Bývalá synagoga ve Velkém Meziříčí. Foto: VitVit, Wikimedia Commons.

Obchodní dům: Nová synagoga ve Velkém Meziříčí byla postavena roku 1867 a přesunul se do ní náboženský život ze staré, dodnes také stojící synagogy. Nová synagoga sloužila po druhé světové válce jako skladiště, v současnosti je v ní dvoupatrový obchodní dům s typickým sortimentem vietnamských obchodníků.

Informace o českých a moravských synagogách je možné snadno získat zde.

Náboženství na cestách:

Náboženství na cestách: závěr a nový počátek.

Náboženství na cestách: trnavské synagogy.

Náboženství na cestách: kostel a kaple v Helsinkách.

Náboženství na cestách: na kole s patronem poutníků.

Náboženství na cestách: pardubický dům U Jonáše.

Náboženství na cestách: chrám Panny Marie v Panenském Týnci.

Náboženství na cestách: Stráž nad Nežárkou jako kolébka českého okultismu.

Náboženství na cestách: Radegast.

Náboženství na cestách: veřejný park se stúpou v Liberci.

Náboženství na cestách: horská kaplička na Lučinách.

Náboženství na cestách: co říkají budovy ve Stuttgartu.

Náboženství na cestách: pozitivní energie na hradě.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments