Přesun církevních svátků na Ukrajině

Ruská agrese proti Ukrajině ovlivňuje nejen každodenní život obyvatel, ale způsobila velké změny i v církevním životě. V pátek 14. července změnila Nejvyšší rada Ukrajiny (parlament) data církevních svátků tak, aby je odlišila od dat juliánského kalendáře, který používá ruská pravoslavná církev.

Svátky byly přesunuty na data podle západního gregoriánského kalendáře, který používají církve i v našich zemích. K těmto změnám Ukrajina prakticky směřovala už od začátku ruské agrese.

Zásadní je např. přesunutí data Vánoc ze sedmého ledna na 25. prosince. A protože je na Ukrajině podobně jako u nás zvykem slavit vždy v předvečer svátku, bude od tohoto roku i na Ukrajině Štědrý den 24. prosince. Nezanedbatelné je to, že i svátek svatého Mikuláše byl přesunut z 19. prosince na 6. prosince. Zvláštní důležitost to má v tom, že ukrajinské děti – zvláště na západě Ukrajiny – nedostávají dárky na Vánoce, ale právě na svátek svatého Mikuláše. Čím více na východ, tím více lidí bylo zvyklých dávat dárky podle ruského vzoru na Nový rok. Vánoce jsou na Ukrajině spíše náboženským svátkem s rodinným sejitím a vydatným jídlem, tradičně o dvanácti chodech. Předpokládá se, že s přesunutím data se i způsob slavení Vánoc, včetně obdarovávání, přiblíží zvykům západní církve.

Výsledek hlasování v ukrajinském parlamentu.

Důležité je, že tyto změny podporuje i vlivná řeckokatolická církev, která už v únoru odhlasovala svou podporu. Výzkumy ukazují, že již v minulém roce bylo poměrně velké procento obyvatel Ukrajiny pro tuto změnu. V anketě, které se zúčastnilo téměř jeden a půl milionu obyvatel, bylo téměř 900 tisíc respondentů pro přesunutí Vánoc na 25. prosince, 25% bylo pro zachování lednového data a 12,5 % souhlasilo s oběma daty. Zanedbatelná část odpověděla, že Vánoce neslaví vůbec.

Pro změny nyní hlasovalo 241 poslanců – proti byli pouze dva. Zákon vejde v platnost 1. září 2023.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Štampach
17. 7. 2023 12:19

Podporuji Ukrajinu a rozumím jejímu směřování na západ. Jen mi hlava nebere, jak může parlament mít co dělat s církevními svátky. Chce-li se Ukrajina politicky připojit k Západu, musí církvím ponechat svobodu v jejich vnitřních záležitostech. Nemám k dispozici podrobnosti. Umím si představit, že Pravoslavná církev Ukrajiny už sama o posunu rozhodla a pak by šlo jen o státem garantované dny pracovního klidu. Tak jako u nás je volno 24.-26.12. protože většina křesťanů slaví v tyto tři dny Vánoce. A asi by stálo za povšimnutí, že jde pravděpodobně o smíšený kalendář, který převládá ve většině pravoslaví mimo Rusko. Tedy svátky spjaté s datem podle gregoriánského a sváteční… Číst dále ->