Bože, ochraňuj Ukrajinu!

K příležitosti pěti set dní ruské agrese proti Ukrajině (8. července 2023) se ve Lvově konalo velké veřejné modlitební sejití pod heslem: „Боже, Україну бережи! 500 днів опору й звитяги“ („Bože, ochraňuj Ukrajinu! 500 dní odporu a vítězství“). Pro Ukrajinu typicky se akce konala ve 22 hodin večer.

Shromáždění se sešlo u pomníku národního básníka Tarase Ševčenka (1814–1861) v centru Lvova, na místě, které má pro Lvovany význam srovnatelný s Václavským náměstím v našich dějinách. Hlavními aktéry a organizátory byli samozřejmě představitelé řeckokatolické církve. Ale aktivně se zapojili mnozí další duchovní i představitelé jiných náboženských organizací. Podle oficiálního prohlášení se duchovní představitelé „modlili se za vítězství naší země a spravedlivý mír, vyprošovali ochranu a sílu pro obránce naší vlasti, požehnání pro představitele ukrajinské vlády a záchranu pro všechny postižené válkou. Modlili se také za obnovení územní celistvosti Ukrajiny.“

Pro nás může být překvapivé, že byl přítomen nejen velice zajímavý a oblíbený primátor Lvova Andrij Sadovyj, známý jako hluboce zbožný muž, ale hlavně to, že se jako řadový účastník akce zúčastnil i prezident Zelenskyj i s předsedou vlády Denysem Šmyhalem a dalším předními politiky. Spolu s nimi přijelo i pět generálů Azovského pluku, kteří byli o několik dní předem osvobozeni ze zajetí. V rámci programu zazněla v podání pěveckého sboru zvláště v současné době neuvěřitelně populární píseň „Modlitba za Ukrajinu“, kterou mnohé církve zpívají na závěr všech bohoslužeb.

Tato událost je dalším příkladem toho, jak velkou roli stále hraje na Ukrajině náboženství, zvláště v podobě řeckokatolické církve.

Fotografie: Andrij Sadovyj – facebookový profil.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Mrázek
Daniel Mrázek
Editor
27. 7. 2023 10:50

Opravdu akci organizovali řeckokatolíci? Dost by mě to překvapilo. Na stránkách Pravoslavné církve Ukrajiny se píše o Ukrajinské radě církví a náboženských organizací – společně tedy s Pravoslavnou církví Ukrajiny (https://www.pomisna.info/uk/vsi-novyny/mytropolyt-epifanij-u-lvovi-pidnis-molytvy-za-peremogu-ukrayiny/). A můžu se zeptat, kdo byl za Ukrajinskou pravoslavnou církev? Děkuji!

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný
Reply to  Daniel Mrázek
30. 7. 2023 18:21

Zdravím a děkuji za dotaz!
Nicméně: Osobně jsem tam nebyl a neznám jména hlavních účastníků. Pravděpodobně nebyli jasně představeni, protože tuto informaci neví ani moje dcera, která se zúčastnila.
Většinu informací mám kromě vyprávění z různých ukrajinských článků.
Jméno toho, kdo se zúčastnil za Ukrajinskou pravoslavnou církev bych musel dohledávat stejně, jako to může udělat kdokoliv jiný.
Takže přeji hodně štěstí

Tomáš Novotný

Ivan Štampach
15. 7. 2023 18:10

Regionálně vzhledem ke Lvovu nikoli, avšak koncepčně mě překvapuje taková síla vlivu řeckokatolické církve, která je silněji zastoupena na západě Ukrajiny a představuje nějakých 10 % obyvatelstva Ukrajiny.

Snad ještě stojí za připomenutí, že na Ukrajině jsou dvě na sobě nezávislé řeckokatolické církve, jedna s centrem fakticky ve Lvově a oficiálně v Kyjevě a druhá v Podkarpatské Rusi.

Chtěl bych doufat, že při této příležitosti se modlili i členové obou pravoslavných církví.

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný
Reply to  Ivan Štampach
17. 7. 2023 11:38

Zdravím a děkuji za komentář a doplnění! Ano, na ekumenickém modlitebním shromáždění se zúčastnili vedle představitelů Církve řeckokatolické i představitelé Ukrajinské pravoslavné církve, Církve římskokatolické, Arménské církve, různých protestanty, a dokonce i zástupce muslimských obcí.

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný
15. 7. 2023 11:30

Pro případ hlubšího zájmu o zmiňovanou píseň posílám ještě text s českým překladem: Боже великий, єдиний, Нам Україну храни, Волі і світу промінням Ти її осіни.   Світлом науки і знання Нас, дітей, просвіти, В чистій любові до краю, Ти нас, Боже, зрости.   Молимось, Боже єдиний, Нам Україну храни, Всі свої даски й щедроти Ти на люд наш зверни.   Дай йому волю, дай йому долю, Дай доброго світу, щастя, Дай, Боже, народу І многая, многая літа.     Bože veliký a jediný nám Ukrajinu chraň Svobodou a jasem ji požehnej. Světlem poznání a moudrosti nás, její děti, osvěcuj v čisté… Číst dále ->