Do Staronové synagogy byla vnesena Tóra

V neděli 19. března odpoledne se v pražské židovské obci konal obřad slavnostního vnesení svitku Tóry do synagogy. Obřad začal v Židovské radnici v Maiselově ulici banketem, při němž zněla populární hudba s židovskými texty. Zaznělo několik krátkých proslovů; jedním z řečníků byl zemský rabín Karol Efraim Sidon, který kromě jiného připomněl mimořádnou důstojnost Staronové synagogy. Jinak byl obřad zcela v režii zahraničních rabínů.

Rabín Sidon.

V několika proslovech se řečníci vraceli k pozoruhodné historii svitku: byl napsán v Polsku asi na začátku 18. století, koncem 19. století se dostal do Prahy a odtud roku 1930 do Londýna. Asi před čtvrt stoletím se v synagoze na severu Londýna přestal používat. Objevil ho Baruch Nahum a nechal ho opravit. Jak řekl pro rozhlasový pořad Šalom alejchem, oprava byla drahá a trvala dva roky. Důvodem je zvláštní písmo, s nímž neumí pracovat každý sofer (písař). Opravený svitek se Baruch Nahum rozhodl věnovat pražské Staronové synagoze nejen kvůli jejímu historickému významu, ale i kvůli osobním zkušenostem víry, které jsou v jeho životě spjaty s Prahou.

Ve svitku zůstalo několik míst pro slavnostní obtahování písmen. Svitek Tóry tak „psali“ i ti, kdo se různým způsobem a v různé míře  zasloužili o jeho obnovu. Tato psaní se stala nejdelší částí obřadu: vyvolání každého „písaře“ provázelo velké veselí: hudba, tanec a zpěv. „Písařů“ mělo být deset, ale jejich počet byl patrně neplánovaně překročen, takže „psaní“ trvalo více než dvě hodiny. V duchu velké radosti, za stále znějící hudby a se spontánním tancem se ostatně odehrával celý obřad. Obsahoval také tanec se svitkem kolem sálu Židovské radnice. Jen nakrátko před tím, než Tóra opustila hlavní sál, se muži modlili na pódiu mlčky.

Když svitek Tóry vytancoval z radnice, byl už soumrak. Průvod se svitkem pod baldachýnem tančil a radoval se v úseku několika metrů Maiselovy ulicí a nakonec vtančil do Staronové synagogy, kde byl svitek Tóry po modlitbách umístěn do svatostánku (aron ha-kodeš) k jiným svitkům.

Všechny fotografie: autor.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments