2023 jako rok změn?

Roční předpovědi jsou běžnou praxí v mnoha duchovních směrech. Někteří je dělají sami pro sebe nebo v malé skupině, jiní předpovídají pro širší publikum. Praktikující používají tarotové či vykládací karty, astrologii, runy a nespočet dalších divinačních metod, aby naznačili rytmus nadcházejícího roku, nikoli však aby předpověděli jeho konkrétní události.

Duchovní učitelka a autorka vykládacích karet Lorraine Andersonová dělá roční předpovědi pro široké publikum, stejně jako mnoho ostatních profesionálních kartářů. Její pohled na rok 2023 vychází z kombinace Orákula Kuan-jin (vykládací karty odkazující k čínskému ženskému buddhistickému bóddhisattvovi soucitu) a Tarotu Měsíčního dítěte (Moonchild Tarot). Ukazuje, že letošní rok přinese možnost velkého pokroku v duchovní oblasti. Podle Andersonové přijde požehnání skrze „inspiraci, sebevyjádření a nové úhly pohledu“.

Přítomnost karty Soud v jejím výkladu zdůrazňuje význam sebereflexe a osobního porozumění. Trojka pohárů nás vyzývá, abychom „nechali dostatek prostoru pro zábavu a pro lidi, kteří jsou pro nás nejdůležitější,“ říká kartářka z Los Angeles. „Duch spolupráce je váš nejdůležitější úkol v tomto roce.“

Tarotová karta Vůz ze zdroje zde.

Jiná americká kartářka, Theresa Reedová, vidí letošní rok pod vládou karty Vůz, „která je spjatá s číslem sedm.“ Rok 2023 tak bude spjatý s cestováním, stěhováním a pohybem obecně. Světová krize však bude eskalovat, poznamenává Reedová.

Reedová kombinuje svou tarotovou praxi s astrologií. Hlavní astrologické události roku 2023 jsou „přesun Saturnu do znamení ryb a Pluta do znamení vodnáře v březnu, a poté přesun Jupitera do znamení býka v květnu“.

Karetní výklad Reedové přiřadil planetě Jupiter kartu Viselec. Ten naznačuje, že trpělivost a oběti uplynulých let, během covidové pandemie, se v roce 2023 zúročí. Sedmička holí, přiřazená k planetě Saturn, naznačuje, že „tu jsou stále bitvy, které je třeba vybojovat, například za sociální spravedlnost, rovnost a reprodukční práva,“ říká Reedová. Pluto, planeta transformace, bude letos spjaté s kartou Velekněžka. „Božské ženství se probouzí, a patriarchát bude procházet zásadními změnami,“ tvrdí kartářka.

Pluto, objevené v roce 1930, je v moderní astrologii stále vnímáno jako planeta, i když astronomové jej ze seznamu planet v roce vyřadili 2006, a zařadili je mezi tzv. trpasličí planety a plutoidy.

Karetní i astrologické předpovědi na rok 2023 se shodují s Dopisem roku (Letter of the Year), jednou z nejznámějších ročních předpovědí. Dopis roku je věštbou nejvyššího kubánského kněze afro-karibského náboženství Lukumi, známého také jako Santería. Kněz k vytvoření dopisu používá divinační systém zvaný Stůl Ifá. Lukumi či Santería je také známa pod názvem Regla de Ocha a jedná se o tradiční náboženství potomků Afričanů mluvících jorubštinou, kteří byli zavlečeni do Karibiku během otrokářské éry.

„Dopis roku je jedním z nejdůležitějších obřadů,“ vysvětluje Olosha Afefe Omooya, kubánský kněz a profesor žijící v Miami. Dopis roku podle Omooyi doporučuje pro letošní rok „zaměřit se na záležitosti zdraví, omezit příjem průmyslově zpracovaných potravin a soustředit se na vzdělávání proti domácímu násilí.“ Dopis rovněž vyzývá „k pokračování v práci pro jednotu komunity“.

S použitím článku v Religion News Service.

Náhledový ilustrační obrázek ze zdroje zde.

Psali jsme v Dingiru:

téma Současná astrologie I, Dingir 15 (4), 2012, k dispozici zde.

téma Současná astrologie II, Dingir 16 (2), 2013, k dispozici zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments