Jógí Aditjanát – stoupající hvězda indické politiky
Jógí Aditjanát roku 2018. Foto: Wikipedia.

Rok 2022 je v Indii volebním rokem, v němž se hlavně ukáže, jaké míře podpory se těší Indická lidová strana (BJP), která vládne ve většině indických států a teritorií (v některých v koalici) i v celé svazové republice Indie. Volby do různých státních i místních zastupitelských orgánů začaly v únoru a volební maraton vyvrcholí prezidentskou volbou v červenci. Už teď se ale jasně ukázala obliba dosavadního ministerského předsedy státu Uttarpradéš, známého pod duchovním jménem Jógí Aditjanát (*1972, beng. যোগী আদিত্যনাথ, angl. Yogi Adityanath). Svůj úřad v tomto nejlidnatějším státu Indie (s více než 240 miliony obyvatel) nejspíš obhájí a pozorovatelé odhadují, že se stane příštím ministerským předsedou celé Indie. Jako hinduistický nacionalista má Jógí Aditjanát k současnému premiérovi Naréndrovi Módímu (*1950) ostatně velmi blízko. Oba jsou členy BJP. Naréndra Módí je ministerským předsedou již od roku 2014, v současnosti uprostřed druhého volebního období.

Jógí Aditjanát (narozený jako Adžaj Móhan Bišt) je postavou, v níž se viditelně prolíná politické a náboženské působení, což je ostatně podstatou tzv. náboženského nacionalismu. Mladý Adžaj se stal mnichem kláštera Goraknát, jehož sídlo je v Gorakpúru, městě vzdáleném asi sto třicet kilometrů od Ajódhji. Po smrti svého duchovního učitele roku 2014 se stal představeným (mahantem) tohoto kláštera.

Jógí Aditjanát (druhý zleva) a premiér Naréndra Módí (čtvrtý) při odhalení základního kamene chrámu narození Rámy 5. srpna 2020. Foto: Wikipedia.

Od roku 1998 až do roku 2017, kdy se stal ministerským předsedou, byl poslancem uttarpradéšského parlamentu. Zvolen byl jako nejmladší poslanec ve svých 26 letech. Jako velmi mladý se také už na začátku 90. let připojil k hnutí Rámova chrámu, které usilovalo o zřízení chrámu velmi oblíbeného božského hrdiny Rámy na místě jeho údajného rodiště v městě Ajódhja. Na tomto místě ovšem stála mešita ze 16. století. Radikálnímu hnutí se podařilo nejen mešitu strhnout, ale nakonec i prosadit stavbu Rámova chrámu na jejím místě. V souladu s požadavky hnutí velmi aktivně vystupoval současný premiér Naréndra Módí a předloni položil základní kámen chrámu. Na slavnosti byl mezi předními hosty přítomen i Jógí Aditjanát.

Rychlou politickou kariéru Jógího Aditjanáta nastartovalo ale ještě jiné hnutí. V dubnu roku 2002 na svátek narození Rámy (Rámanavámi) založil Armádu mladých hinduistů (Hindú juvá váhiní). Organizace je známa svým nesmlouvavým prosazováním hindutvy – indického náboženského nacionalismu.

Veřejné působení Jógího Aditjanáta provází řada slovních útoků na muslimy a podpora protimuslimských nálad mezi hinduisty. Typická je například i jeho podpora bývalému prezidentu Donaldu Trumpovi ve věci zákazu vstupu občanů ze sedmi muslimských zemí na území Spojených států. Populistická rétorika v duchu náboženského nacionalismu mu dává velké šance na to, že Naréndru Módího po volbách roku 2024 v roli ministerského předsedy Indie skutečně vystřídá právě on.

Náhledová fotografie: Rajesh Kumar Singh, AP.

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství a národní identita, Dingir 16 (4), 2013.

téma Náboženský nacionalismus, Dingir 24 (4), 2022.

Blanka Knotková, Hinduistický nacionalismus: historie a současnost, Dingir 24 (4), 2022,121–124.

Související články:

Indický nejvyšší soud rozhodl spor hinduistů a muslimů v Ajódhji

Indický premiér včera položil základní kámen Rámova chrámu

Šrámy na indické duši

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments