Dívka šla možná domů… do komunity Dvanáct kmenů

I některými českými médii (například zde) proběhla zpráva, že jedenáctiletá dívka se v sobotu nevrátila ke svým pěstounským rodičům ve švábské obci Holzheim. Pěstouni pak údajně dostali e-mail, z něhož vyplývalo, že dívka je v pořádku. Adresa e-mailu prý ukazuje na to, že odesílatel patří k náboženské komunitě Dvanáct kmenů. Německá policie se domnívá, že dívka může být v jedné ze dvou komunit tohoto hnutí v Česku, a požádala české úřady o spolupráci.

Už na základě jména dívky Shalomah Henningfeldová, které německá policie uveřejnila zde, lze usuzovat, že se asi opravdu jedná o další útěk dítěte k biologickým rodičům, kteří patří ke Dvanácti kmenům. Tyto děti byly svým rodičům nedobrovolně odebrány 5. září 2013 z komunit v Klosterzimmern a Wörnitz. Okolnosti jsme popsali ve starším článku takto:

Tehdy bylo 40 dětí při překvapivém nájezdu za asistence policie odebráno svým rodičům a svěřeno do péče dětských domovů a náhradních rodičů. Důvodem tohoto jednání německých úřadů byla praxe tělesných trestů, kterou určeným (a do značné míry ritualizovaným) způsobem pomocí vrbového proutku provádí společenství na svých dětech. Tato praxe tělesných trestů je v rozporu s německým občanským zákoníkem. Odebrány byly všechny děti až do 17 let, které v komunitách žily, a to včetně dětí, o jejichž trestání nebyly důkazy, i dětí, které pro svůj nízký věk trestány být nemohly, a dokonce i děti, jejichž rodiče byli v komunitách na dlouhodobější návštěvě. Oprávněnost tohoto zásahu a odebrání dětí pak potvrzovaly německé soudy.

Shalomah Henningfeldová. Policejní fotografie.

Mezi rodiči, kteří takto přišli o děti, jsou i Carsten a Britta Henningfeldovi. Následující informace pocházejí od nich samotných,[1] a je nutné je tedy chápat jako ovlivněné pocitem nespravedlnosti a ztráty. Vloženo je jen několik vysvětlujících komentářů:

Henningfeldovým byl odebrán syn Shama (tehdy ve věku 8 let). Zpočátku mohl být v domově pro matku a dítě v Dürrlauingen s mat­kou a sestrou, protože je diabetik, ale pak byl odvezen do dětského domova. Tam ale trpěl vý­směchem jiných dětí kvůli své čelence (což je typická součást oděvu v komunitách Dvanáct kmenů). Policie ho odvezla do jiného zařízení, aniž by se ho ptala a aniž by přihlédla k jeho zdravotním potřebám jako diabetika. Jeho zdravotní stav se v novém zařízení údajně zhoršil. – Nemáme nové informace, ale Shamovi by letos mělo být 16 let, takže se místo jeho pobytu buď již změnilo, nebo brzy změní.

Dále byla Henningfeldovým odebrána dcera Shalomah (tehdy ve věku 3 let). Zpočátku byla s matkou a bratrem v domově pro matku a dítě v Dürrlauingen, po třech měsících byla předána do pěstounské péče. Rodiče ji mohou vidět jednou za tři týdny na dvě, později na tři hodiny. Rodiče požádali o častější návštěvy, ale žádost byla po devíti měsících odmítnuta. Henningfeldovi argumentují tím, že podle bavorského zákona nemůže být členství v sektě důvodem k odebrání práva na péči o dítě a citují z knihy právníka Gerharda Robberse, v Německu velmi známého. Úřad pro mládež jim údajně naznačil, že by se museli odříct své víry, aby děti dostali zpět. Rozdělení matky a dětí se stalo navzdory všem možným dobrozdáním ze strany lidí, kteří s rodinou přicházeli do kontaktu (například Carsten byl deset let dobrovolným hasičem v Deiningenu, v obci velmi blízko sídla komunity v Klosterzimmern).

Shalomah Henningfeldová je tedy asi u svých biologických rodičů. Nebyl by to první případ útěku dítěte z pěstounské rodiny, kam bylo umístěno po 5. září 2013. Pokud jsme dobře informováni, německé úřady alespoň v některých případech vzali takový útěk jako jasné vyjádření dítěte, kde a s kým chce žít, a změnu vychovatelů dítěte přijaly. K této naději se možná Shalomah a její rodiče nyní upínají.

Náhledová fotografie z razie německých úřadů v Klosterzimmern 5. září 2013.

Poznámka:

[1] HENNINGFELD, Carsten und Britta: „Ein offener Brief von Familie Henningfeld … an die Richterin des Amstgericht Nördlingen“, News Zwölf Stämme ~ Herzlich Willkommen, nedatováno, dostupné na URL: https://newsdotzwoelfstaemme dotorg.files.wordpress.com/2015/01/familie-hennigfeld-pdf.pdf, download 26. 3. 2018.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 21 (2), 2018: Náboženské komunity: obsah a vybrané texty zde.

Zdeněk Vojtíšek, Pod tlakem úřadůDingir 19 (3), 2016.

Zdeněk Vojtíšek, Dvanáct kmenů: ani po roce nic rozhodnutoDingir 17 (3), 2014.

Ondřej Vojtíšek, Dvanáct kmenů ve zpravodajstvíDingir 20 (2), 2017.

Anna Pokorná, Teologie hnutí Dvanáct kmenů, Dingir 21 (2), 2018, upoutávka zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments